Skip to main content

Stroomlijnen processen

Succesvolle startfase resulteert in applicaties die inzicht in data vergroten en administratieve druk verlagen

Digitaal koploper in 2025

B2B-dienstverlener Mourik wil in 2025 digitaal koploper zijn in alle markten waarin het bedrijf actief is. Daarom startten ze een digitaal transformatieproces waarbij een flink deel van de bedrijfsprocessen wordt gedigitaliseerd met Mendix low-code. De startfase van dit transformatieproces is nu afgerond en de eerste applicaties zijn succesvol opgeleverd. In de komende periode zet Mourik verdere stappen in zijn digitale transformatie en zal het innovatie- en concurrerend vermogen van de organisatie verder worden vergroot.

 • Digitaal koploper in 2025
  Groot deel van bedrijfsprocessen digitaliseren met Mendix low-code
 • Meer inzicht in data
  Betere besluitvorming voor slimmere oplossingen
 • Digitale schil over IT-landschap
  Digitalisering van complexe bedrijfsprocessen verhogen efficiëntie

De beste en slimste oplossingen

Mourik uit Groot Ammers is een 90 jaar oud Nederlands familiebedrijf met 2000 medewerkers. Het bedrijf bestaat uit Mourik infra, Mourik industrie, Mourik België en Mourik Global. Mourik infra houdt zich bezig met infrastructuurprojecten zoals dijkversterking en het onderhoud van wegen en bruggen. Mourik industrie is gespecialiseerd in industriële reiniging, onderhoud en renovatie. Mourik België verzorgt vergelijkbare activiteiten voor de Belgische markt en Mourik Global bedient Europa en de rest van de wereld.

Door meer inzicht in data te krijgen en er beter op te sturen wil Mourik over twee jaar op het gebied van IT toonaangevend zijn. IT kan daarmee bijdragen aan het overkoepelende doel van Mourik om voor 2025 de beste en slimste oplossingen te bieden aan klanten. Jaap van der Welle, CIO bij Mourik: “Je wordt niet zomaar digitaal koploper, dus hebben we eerst goed nagedacht hoe we dit aan konden vliegen. Tot voor kort vonden veel van onze complexe bedrijfsprocessen plaats op papier of in Excel waardoor er vaak verschillen in werkwijze ontstonden en er niet altijd efficiënt werd gewerkt. Om dit te veranderen, besloten we uiteindelijk dat er een digitale schil over ons complete IT-landschap nodig was. Dit leek ons de beste manier om Mourik-breed gestandaardiseerd te gaan werken en meer inzicht te krijgen in onze data. Ook vonden we het belangrijk de meetbaarheid van onze projecten te verbeteren. Na onderzoek bleek low-code de perfecte oplossing om deze doelstellingen te realiseren.”

Het vinden van de juiste partner

Mourik zocht naar een laagdrempelig, robuust low-code platform. Er werd gekozen voor Mendix vanwege de uitgebreide functionaliteit en de goede reputatie in de markt. De volgende stap was het vinden van de juiste partner. Stef Koomans, programmamanager low-code bij Mourik: “We hebben met verschillende leveranciers gesproken. Alleen bij Bizzomate hadden we het gevoel dat ze écht verder keken dan alleen het bouwen van applicaties. Bizzomate dacht duidelijk breder en kon ons ook ondersteunen bij vragen als: hoe stel je het juiste team samen, hoe richten we de applicatie-infrastructuur het beste in en hoe krijgen we de applicaties bij de business? We hebben dan ook voor hen gekozen omdat we ervan overtuigd waren dat zij de beste partner zijn voor het verwezenlijken van onze digitale ambities.” 

De eerste projecten voor digitalisering

Het digitaliseringstraject startte met het ontwikkelen van enkele kleine applicaties bij Mourik. Neem Traffic & more bijvoorbeeld, een applicatie voor Mourik Infra en haar klanten die werkvoorbereiders centraal inzicht verschaft in de te plaatsen wegafzettingen rond een infrastructuurproject. Werkvoorbereiders kunnen daardoor nu makkelijker werkopdrachten verstrekken aan uitvoerend personeel en zijn minder tijd kwijt aan administratie. Momenteel werken al zo’n veertig kantoormedewerkers met de app. Op termijn zal ook het uitvoerend personeel ermee gaan werken voor het checken van hun werkopdrachten en urenregistratie.  

Daarnaast is Bizzomate gestart met een ‘Order to Cash’- applicatie voor Mourik Industrie. Deze applicatie digitaliseert het volledige proces van order tot facturatie in alle vestigingen en wordt gekoppeld aan het ERP-systeem. Zo ontstaat er meer  inzicht in de verstrekte opdrachten, de uren, het benodigde materiaal, het onderhanden werk en de openstaande bedragen. 

Whitepaper

Structuur & Schaalbaarheid met Low-Code

Download

Zo werken wij

Ik ben echt onder de indruk van de impact die we in een paar maanden al hebben kunnen maken.

Jaap van der Welle

CIO bij Mourik

Positieve eerste resultaten

Mourik is tevreden over de eerste fase van het digitaliseringstraject. Jaap: “Ik ben echt onder de indruk van de impact die we in een paar maanden al hebben kunnen maken. We profiteren nu al enorm van het feit dat we data nu eenduidig kunnen vastleggen in onze organisatie. Ook hebben we sneller dan verwacht de ‘agile’ werkwijze omarmd. De eerste versie van een applicatie werd door deze manier van werken steeds snel gedeeld. Zo raakte de business direct betrokken. Daardoor ontstond bovendien nog iets veel belangrijkers: enthousiasme over wat je kunt bereiken met digitalisering. Daar zijn we misschien nog wel het meest blij mee.”

Henry Kraaijenbos, partner bij Bizzomate: “We zijn erg blij dat Mourik heeft gekozen voor Bizzomate. Wij zijn ervan overtuigd dat we met onze kennis van het digitaliseren van bedrijfsprocessen met Mendix low-code de doelstellingen volledig gaan realiseren. Daardoor zijn er in de toekomst minder overheadkosten en wordt de margedruk verder verlaagd.”

Zelf applicaties ontwikkelen in de toekomst

Stef: “We zijn erg blij dat we hebben gekozen voor Mendix low-code voor het verwezenlijken van onze digitale ambities. We zien nu al dat onze innovatiekracht  aanzienlijk verbeterd is en we hebben voor de komende periode nog veel meer applicaties op de planning staan. De komende tijd wordt de ‘Order to Cash’- applicatie verder afgebouwd en worden er nog diverse andere applicaties gebouwd zoals een urenregistratie app en een app voor het melden van veiligheidsincidenten.”

Op termijn wil de IT-afdeling zelf applicaties ontwikkelen. Zo krijgen nieuwe oplossingen een nog kortere time-to-market en wordt IT nog beter inzetbaar als strategische tool om de beste oplossingen te kunnen bieden aan klanten van Mourik.

Gerelateerde diensten

 • Snel resultaat
  Agile werkwijze zorgt voor betrokken business
 • Eenduidige vastlegging van data
  Meer inzicht en minder administratie
 • Verhoogde innovatiekracht
  Sneller time-to-market dankzij strategische IT-inzet

Starten met Low-Code?

Onze expert Low-Code consultants helpen je verder!

Neem contact op

Discover

Define

Design

Do

Laat je inspireren door praktijkvoorbeelden

Mental Care Group

Optimalisatie zorg

Bizzomate ondersteunt Mental Care Group bij het toegankelijker, efficiënter en toekomstgericht maken van de zorg

Bekijk case
Optimalisatie zorg

Glaspoort

Glasvezelplanningsoptimalisatie

Mendix Low-Code applicatie vergroot grip en controle op honderden glasvezelprojecten in heel Nederland

Bekijk case
Glasvezelplanningsoptimalisatie

GGZ inGeest

Digitalisering zorglogistiek

Low-code apps bieden procesondersteuning tijdens volledig cliënttraject bij GGZ inGeest

Bekijk case
Digitalisering zorglogistiek

Maastricht UMC+

Optimalisatie stageplanning

MUMC+ optimaliseert stageplanning met Low-Code en zorgt dat stages precies afgestemd zijn op de behoeften van de studenten

Bekijk case
Optimalisatie stageplanning

Internationale verzekeraar

Efficiëncyverbetering bij verzekeraar

Internationale verzekeraar maakt grote efficiëntieslag voor de afhandeling van claims met Avola Decision

Bekijk case
Efficiëncyverbetering bij verzekeraar

Internationaal bouwbedrijf

Foutloze salarisberekeningen

Europese bouwonderneming verbetert efficiëntie en werknemerstevredenheid met Avola Decision voor salarisberekening

Bekijk case
Foutloze salarisberekeningen

Royal IHC

De klant aan boord krijgen

Bizzomate drijvende kracht achter strategisch digitaliseringsprogramma bij Royal IHC

Bekijk case
De klant aan boord krijgen

Easytocare

Vernieuwen IT landschap

Vervangen van verouderde systemen die efficiëntere afhandeling administratieve taken ondersteunen

Bekijk case
Vernieuwen IT landschap

Agristo

Verbeterde kwaliteitscontrole

Beheer data 50x sneller voor real-time inzichten en betere quality control met flexibel portal

Bekijk case
Verbeterde kwaliteitscontrole

MediReva

Optimale klantervaring

Nieuw back-office systeem ondersteunt MediReva bij het optimaliseren van de klantervaring

Bekijk case
Optimale klantervaring

De Goudse Verzekeringen

Business agility verbeteren

Hoe De Goudse Verzekeringen hun efficiëntie vergrootte en kosten verlaagde met Avola Decision

Bekijk case
Business agility verbeteren

Carglass België

Verbeterd prijsproces

Loskoppelen pricing systeem in Avola Rule Engine verhoogt nauwkeurigheid en flexibiliteit

Bekijk case
Verbeterd prijsproces