Skip to main content

Verbeterde kwaliteitscontrole

Agristo, wereldwijd leverancier van diepgevroren aardappelproducten optimaliseert kwaliteitscontrole met Mendix Low-Code 

Realtime inzichten in productieproces dankzij low-code

Voldoen aan de hoogste normen in de voedselproductie is een belangrijke prioriteit voor elk bedrijf in de voedingsindustrie. Dit geldt ook voor Agristo, een wereldwijde speler in de ontwikkeling en productie van diepgevroren aardappelproducten. Agristo gebruikte het Mendix-platform om een portaal voor kwaliteitscontrole te ontwikkelen. Dit portal stelt Agristo in staat om master data tot 50 keer sneller te beheren en de metingen tijdens de productie op een zeer efficiënte en gebruiksvriendelijke manier vast te leggen. Daarnaast biedt het waardevolle en snelle realtime inzichten in de productkwaliteit tijdens het productieproces. Agristo werkte samen met Bizzomate om de Mendix-applicatie te ontwikkelen en te implementeren. 

 • Tijdrovend beheerproces
  Realtime inzichten lastig te verkrijgen door veel handwerk
 • Complexe productie met veel variabelen
  Data over 200 diepvriesproducten met 30 tot 60 controleparameters

Een tijdrovend proces verbeteren

Agristo is een dynamisch familiebedrijf, gespecialiseerd in de productie van diepgevroren en voorgebakken aardappelproducten. Het bedrijf heeft zijn hoofdkantoor in Harelbeke, België en bezit nog twee andere productiefaciliteiten in België en één in Nederland. De afgewerkte producten worden wereldwijd verkocht in de detailhandel en de foodservicemarkt.  

Het bedrijf produceert meer dan 200 verschillende diepvriesproducten, variërend van friet tot kroketten, aardappelpartjes, röstis, aardappelpuree en nog veel meer. Tijdens de productie moeten al deze producten meerdere keren worden gecontroleerd op 30 tot 60 verschillende parameters. Om het nog ingewikkelder te maken, is het bedrijf een private label producent, dus elke klant kan andere eisen hebben met betrekking tot bijvoorbeeld het gewicht, de grootte en de kwaliteit van de producten.    

Het controleren en bewaken van de kwaliteit van al deze assortimenten aardappelproducten werd voorheen beheerd via een op maat gemaakte master file. De stamgegevens werden in dit bestand beheerd en periodieke metingen werden op de fabrieksvloer uitgevoerd en handmatig opgeslagen. Naast het feit dat het beheren van de stamgegevens een zeer tijdrovend proces was, blokkeerden de kwaliteitsingenieurs elkaar tijdens het toevoegen van resultaten. Het gevolg was dat real-time inzichten erg moeilijk te verkrijgen waren. 

Kwaliteitscontrole vereenvoudigen en versnellen 
Om het kwaliteitscontroleproces te vereenvoudigen en direct inzicht te krijgen in kwaliteitsvariaties tijdens het productieproces, ging Agristo op zoek naar een partner die hen kon helpen deze uitdagingen op te lossen. Uiteindelijk werd Bizzomate geselecteerd om deze bedrijfskritische uitdaging aan te gaan. 

Meer over deze sector:

Probleemaanpak met design thinking

In een design thinking sessie bepaalden Bizzomate en Agristo eerst wat er precies gebouwd moest worden. De belangrijkste vraag was een platform dat hen kon helpen om de controleparameters op een flexibele manier te beheren, metingen van verschillende productielocaties tegelijkertijd toe te voegen en dat waardevolle inzichten kon verschaffen tijdens het kwaliteitscontroleproces. Het portaal moest ook gemakkelijk te gebruiken zijn. 

Agristo gebruikt een on-premise SAP/ERP-bedrijfsapplicatie, dus de integratie van de nieuwe tool met SAP was essentieel en de nieuwe oplossing moest daarnaast worden gehost in de SAP-cloud in plaats van de Mendix-cloud. Na enkele initiële problemen werkt het Quality Control-portaal nu vlekkeloos. 

Whitepaper

‘Keeping up demand’

Download

Bekijk de Agristo video case

Dankzij de expertise van Bizzomate en een agile aanpak hebben we de kracht van Low-Code volledig kunnen benutten.

Martijn Mennen

Agristo

Kwaliteitscontrole van het hoogste niveau

Het Quality Control team is erg tevreden met de nieuwe oplossing. Quality Control Engineers kunnen gegevens van verschillende productielocaties tegelijk invoeren, waardoor het invoerproces een stuk efficiënter verloopt. Een dashboard voorziet de Quality Control Managers van waardevolle informatie over de kwaliteit van de verschillende productbatches. Ze kunnen gemakkelijk kwaliteitstrends zien en zo nodig aanpassingen doen aan batches.  

De applicatie geeft kwaliteitsmanagers daarnaast meer controle over het productieproces. Het wijzigen van parameters is nu bijvoorbeeld een dynamisch proces geworden. Als batches niet voldoen aan de parameters van de ene klant, voldoen ze soms wel aan de criteria van andere klanten, waardoor ze die producten aan andere klanten kunnen aanbieden met minder voedselverlies als gevolg.    

Een productiescore in kaart brengen
Avola Decision, de beslissingsmanagementsoftware voor operationele besluitvorming ontwikkeld door Bizzomate, werd ook geïntegreerd in de applicatie. De bedrijfsregels die werden gebruikt om beslissingen te nemen over de productkwaliteit werden vertaald naar beslismodellen in Avola Decision. Op basis van de metingen in het portaal, zoals de temperatuur en de lengte van de friet, berekent de software automatisch een kwaliteitsscore. Als de score onder een kritisch getal komt, moet het productieproces worden aangepast. 

Voor de medewerkers van Agristo werd het steeds moeilijker om de verschillende parameters voor het groeiende aantal klanten te monitoren en te beheren. Avola Decision heeft de complexiteit van het kwaliteitscontroleproces aanzienlijk verminderd en de transparantie vergroot, omdat alle beslissingen over kwaliteit nu worden genomen op basis van objectieve bedrijfsregels in Avola Decision. 

Aanzienlijke winst in snelheid en flexibiliteit 
Quality Control managers kunnen nu tot 50 keer sneller master data bijwerken. Als een productdefinitie moet worden toegevoegd of gewijzigd, duurt dit slechts enkele minuten, terwijl dit voorheen een halve dag tot een dag in beslag nam. Dit is een enorm verschil. Martijn Mennen, CIO bij Agristo: “We zijn erg blij met de Quality Control oplossing. De nieuwe app is gebruiksvriendelijk en efficiënt en geeft ons waardevolle inzichten in kwaliteitsvariaties tijdens het productieproces. Het stelt onze Quality Control Managers in staat om zich volledig te richten op waar ze goed in zijn en ervoor te zorgen dat de producten van Agristo voldoen aan de hoogst mogelijke normen voor voedselproductie.” 

Dries Ausems, merchant of progress bij Bizzomate: “Voor de ontwikkeling van de app werkten we met de Agile methodiek. Dit was een relatief nieuwe manier van werken voor Agristo, maar het hele team heeft uitstekend werk geleverd. We troffen een zeer gemotiveerd en kundig team aan en de interactie met alle stakeholders was hoog. Deze omgeving stelde ons ontwikkelingsteam in staat om een portaal voor kwaliteitscontrole te bouwen dat precies voldoet aan de zakelijke behoeften van Agristo.” 

Mennen voegt toe: “Dankzij de expertise van Bizzomate met de agile methodologie hebben we de kracht van low-code volledig kunnen benutten. Nu we hebben gezien wat we met Bizzomate kunnen bereiken, willen we het aantal low-code projecten opschalen. Ze hebben bewezen dat ze ingewikkelde zaken aankunnen. Ik durf met een gerust hart te zeggen dat we met Bizzomate vrijwel elk low-code project in onze organisatie aankunnen.” 

Gerelateerde diensten

 • Factor 50 snelheidswinst
  Wijzigingen duren enkele minuten in plaats van uren
 • Verlaagde complexiteit
  Avola Decision maakt beslissingen mogelijk op basis van vooraf gedefinieerde regels
 • Meer inzicht in trends
  Dashboard biedt waardevolle inzichten in kwaliteit van producten

Daag ons uit!

Op zoek naar een partner die je organisatie begrijpt en dit vertaalt naar digitale oplossingen met resultaat?

Neem contact op

Discover

Define

Design

Do

Laat je inspireren door praktijk­voorbeelden

Mental Care Group

Optimalisatie zorg

Bizzomate ondersteunt Mental Care Group bij het toegankelijker, efficiënter en toekomstgericht maken van de zorg

Bekijk case
Optimalisatie zorg

Seacon

Efficiency verbetering

Bizzomate verhoogt efficiency en verbetert compliance van Logistiek dienstverlener Seacon

Bekijk case
Efficiency verbetering

TBI - Voorbij Prefab

Waardevolle inzichten

Bizzomate vergroot inzicht in bedrijfsprocessen TBI

Bekijk case
Waardevolle inzichten

Van Der Loo Yachtinteriors

Besparen op materiaalkosten

Bizzomate helpt Van Der Loo Yachtinteriors besparen op materiaalkosten

Bekijk case
Besparen op materiaalkosten

Glaspoort

Glasvezelplanningsoptimalisatie

Mendix Low-Code applicatie vergroot grip en controle op honderden glasvezelprojecten in heel Nederland

Bekijk case
Glasvezelplanningsoptimalisatie

GGZ inGeest

Digitalisering zorglogistiek

Low-code apps bieden procesondersteuning tijdens volledig cliënttraject bij GGZ inGeest

Bekijk case
Digitalisering zorglogistiek

Maastricht UMC+

Optimalisatie stageplanning

MUMC+ optimaliseert stageplanning met Low-Code en zorgt dat stages precies afgestemd zijn op de behoeften van de studenten

Bekijk case
Optimalisatie stageplanning

Monuta

Medische Acceptatie

Hoe Monuta meer klanten verwierf, de klanttevredenheid verhoogde en nieuwe marktkansen kreeg met Avola Decision

Bekijk case
Medische Acceptatie

Royal IHC

De klant aan boord krijgen

Bizzomate drijvende kracht achter strategisch digitaliseringsprogramma bij Royal IHC

Bekijk case
De klant aan boord krijgen

Internationale verzekeraar

Efficiëncyverbetering bij verzekeraar

Internationale verzekeraar maakt grote efficiëntieslag voor de afhandeling van claims met Avola Decision

Bekijk case
Efficiëncyverbetering bij verzekeraar

We Are Not

Triage tool

Het Maastricht UMC gebruikt Avola Decision voor snelle beoordeling van Corona-patiënten op de Eerste Hulp

Bekijk case
Triage tool

Internationaal bouwbedrijf

Foutloze salarisberekeningen

Europese bouwonderneming verbetert efficiëntie en werknemerstevredenheid met Avola Decision voor salarisberekening

Bekijk case
Foutloze salarisberekeningen