Glasvezelplanningsoptimalisatie
Mendix Low-Code applicatie vergroot grip en controle op honderden projecten in heel Nederland
Glaspoort optimaliseert planning glasvezelprojecten
Glaspoort is een netwerkbedrijf dat als doel heeft de komende vijf jaar 1,2 miljoen huishoudens en bedrijven aan te sluiten op glasvezel. Daarom werkt het bedrijf momenteel met partners aan honderden glasvezelprojecten in heel Nederland. Om al deze projecten en processen efficiënt te beheren, gebruikt Glaspoort ‘Liberation’. Deze centrale applicatie op basis van Mendix low-code verschaft Glaspoort-medewerkers centraal inzicht in de status van de projecten. Glaspoort heeft hierdoor meer inzicht in de status van projecten en kan partners efficiënter aansturen.
- Groeiende backlog in Word en Excel
Toename in grotere projecten zorgden voor steeds grotere uitdaging voor het beheer - Samenwerking met veel verschillende partijen vergroot beheertaak
Grip en controle over status van lopende projecten cruciaal voor efficiënte bedrijfsvoering
Projectbeheer vormde steeds grotere uitdaging
Glaspoort is ruim anderhalf jaar geleden opgericht als een samenwerking van KPN en pensioenfonds ABP. Het doel van het netwerkbedrijf is glasvezel voor iedereen beschikbaar te maken. In de komende 5 jaar wil Glaspoort daarom 1,2 miljoen glasvezelaansluitingen realiseren in kleinere gemeenten en bedrijventerreinen in heel Nederland. Ook telecomproviders zonder eigen netwerk kunnen hun diensten aanbieden via het open glasvezelnetwerk van Glaspoort.
Om al deze glasvezelaansluitingen aan te leggen, werkt het bedrijf samen met talloze partners die veel autonomie hebben waardoor Glaspoort zelf klein en compact kan blijven. De projectorganisatie van Glaspoort bestaat uit 28 mensen. Samen beheren zij projecten op meer dan 200 plekken in Nederland. Grip en controle over de status van de lopende projecten van partners is cruciaal om deze projecten zo efficiënt mogelijk te laten verlopen.
Centraal inzicht in lopende projecten cruciaal
De projecten voor de aanleg van glasvezelaansluitingen werden tot voor kort decentraal beheerd in Word of Excel. Naarmate het aantal projecten groeide, werd het steeds lastiger al deze projecten te beheren. Het bedrijf kreeg behoefte aan meer centraal inzicht in de glasvezelprojecten zodat ze het overzicht terug kregen over de vaak langlopende trajecten.
Meer over deze sector:
Inzicht in de status van projecten op elk moment
Ze zochten een partner die hen voor deze uitdaging een oplossing kon bieden. Glaspoort koos uiteindelijk voor Bizzomate vanwege hun kennis en expertise van het digitaliseren van bedrijfsprocessen. Martin Wanschers, COO bij Glaspoort: “We zijn met Bizzomate in zee gegaan omdat we wisten dat we met hen echte professionals in huis haalden. Ze durven verder te kijken dan puur en alleen wat er nodig is voor het bouwen van een applicatie. Ze analyseerden ook welke businesswaarde de applicatie op moest leveren en dat is precies wat we nodig hadden.”
Digitalisering projectplanning
Bizzomate startte vervolgens het digitaliseringstraject bij de projectplanning van bedrijventerreinen. Deze projecten duren ongeveer anderhalf jaar en zijn complexer dan de glasvezelaansluitingen voor consumenten. Elk project bevat zo’n 130 taken die moeten worden afgerond.
De basis van de nieuwe applicatie werd gevormd door een ‘procesliniaal’. Hierbij werd het volledige traject van de eerste intake met de klant tot het activeren van de glasvezelaansluitingen in kaart gebracht. Elk project werd vervolgens opgedeeld in fases met mijlpalen die aan rollen en individuen werden gekoppeld. Door de taken uit te voeren die bij een fase horen, kon een mijlpaal uiteindelijk worden behaald. Zo ontstond op elk moment inzicht in de status van projecten, werd duidelijk wie welke acties moest uitvoeren en binnen welke termijn.
Wij introduceren Mendix
Livegang na acht weken
Na acht weken werd de ‘Liberation’-applicatie opgeleverd. Deze fungeert nu als ‘single source of information’. Alle data over lopende projecten zijn hierin te vinden en alle project management officers, controllers en productieleiders maken er gebruik van. De applicatie geeft Glaspoort-medewerkers het overzicht terug over de status, taken en mijlpalen van projecten en een dashboard voorziet het management van de belangrijkste kerndata.
Daarnaast laat een budgetmodule zien of projecten binnen budget blijven. De applicatie is in korte tijd een belangrijk onderdeel geworden in de aansturing van de dagelijkse werkzaamheden van ruim duizend medewerkers van de partners waar Glaspoort mee samenwerkt.
Martin Wanschers, COO bij Glaspoort: “Onze teams hebben elkaar tijdens de ontwikkeling van deze applicatie echt gevonden waardoor een perfecte samenwerking ontstond. De nieuwe applicatie die we samen met Bizzomate hebben ontwikkeld, stelt ons in staat om transparant en voorspelbaar om te gaan met onze projecten. Daarom zijn we nu richting onze partners die de glasvezelaansluitingen aanleggen veel meer ‘in control’ vergeleken met de start van dit project anderhalf jaar geleden. We hebben het overzicht over onze projecten terug en kunnen vanuit Glaspoort onze projecten nu veel beter en efficiënter aansturen. Dit brengt ons aanzienlijk dichter bij ons hogere doel om glasvezel voor iedereen beschikbaar te maken.”
Henry Kraaijenbos, partner bij Bizzomate: “Bij Bizzomate zijn we niet bang om onze klanten flink te challengen over de business waarde die een applicatie moet gaan leveren. Dit levert uiteindelijk betere applicaties op die ook écht worden gebruikt. Dit geldt ook voor de Mendix low-code applicatie die we hebben gebouwd voor Glaspoort. Met deze applicatie heeft Glaspoort op elk moment inzicht in de status van projecten, weten ze wie welke acties moet uitvoeren, op welke termijn en met welk budget. Zo kan Glaspoort zijn partners efficiënter aansturen en projecten op tijd en binnen budget afronden. En dat is precies de toegevoegde waarde die we klanten met onze applicaties willen bieden.”
In de toekomst ook voor bouwpartners
Momenteel wordt de applicatie dagelijks gebruikt door medewerkers van Glaspoort. In de toekomst wil het netwerkbedrijf ook de ongeveer honderd partners die de glasvezelaansluitingen aanleggen, toegang geven tot de nieuwe centrale omgeving. Zo wordt het ook voor hen beter inzichtelijk wat de status is van projecten en waarvoor hun input nodig is. Datagestuurd werken noemt Glaspoort dat. Door deze proactieve datagestuurde aanpak wordt de aanleg van glasvezelprojecten nog voorspelbaarder en beter uitvoerbaar en komt de einddoelstelling 1,2 miljoen glasvezelaansluitingen sneller in zicht.
Related
- Alle informatie terug te vinden op een plek
Alle data over lopende projecten centraal inzichtelijk, met overzicht in status, taken, mijlpalen en strategische informatie - Budgetbeheer biedt strategisch inzicht
Budgetmodule is in korte tijd belangrijk onderdeel geworden bij aansturing dagelijkse werkzaamheden - Meer grip op projecten
Beter overzicht leidt tot efficiëntere aansturing en helpt om bedrijfsdoelen te behalen
Starten met Low-Code?
Ben jij op zoek naar een partner die je organisatie begrijpt en dit vertaalt naar digitale oplossingen met resultaat?
Discover
Define
Design
Do