Skip to main content

Business agility verbeteren

Hoe Goudse Verzekeringen hun business agility verbeterde met Avola Decision

Complexe bedrijfsregels snel implementeren

Goudse Verzekeringen is een middelgrote Nederlandse verzekeraar die bijna honderd jaar geleden werd opgericht. De verzekeraar concentreert zich op het midden- en kleinbedrijf in Nederland en werkt via tussenpersonen. Acumen, een adviesbureau gespecialiseerd in het verbeteren van bedrijfsprocessen, hielp Goudse Verzekeringen bij het verbeteren van hun business agility. Zij gebruikten Avola Decision om de besluitvorming te automatiseren voor twee van hun bedrijfsprocessen, één voor het afhandelen van premieaanvragen en één voor het verifiëren van wijzigingen in personeelsdossiers in een werkgeversportaal. De toepassing van Avola Decision resulteerde in kortere verwerkingstijden, aanzienlijke kostenbesparingen en verbeterde flexibiliteit.

 • Consistente beslissingen
  Operationele beslissingen zijn nu altijd consistent en betrouwbaar, waardoor de tevredenheid van intermediairs over Goudse Verzekeringen toeneemt
 • Operationele excellentie 
  Premie aanvragen worden automatisch verwerkt, waardoor acceptanten extra tijd kunnen besteden aan zaken waar hun expertise echt voor nodig is

Uitdaging: Efficiëntie vergroten en kosten verlagen

Om de efficiëntie te verhogen en kosten te besparen begon Goudse Verzekeringen vijf jaar geleden met een digitaal transformatieproces. Het primaire doel daarvan was om de kernprocessen in de organisatie te automatiseren. Een van de processen die Goudse Verzekeringen wilde optimaliseren, was het sneller verwerken van premieaanvragen voor intermediairs. Daarnaast moesten intermediairs zelf meer processen kunnen uitvoeren.

 

Bovendien kostte de handmatige verwerking van premieaanvragen door intermediairs veel tijd. Om een premieaanvraag te accepteren of af te wijzen, moesten acceptanten van Goudse Verzekeringen veel complexe bedrijfsregels en voorschriften controleren. Dit leidde tot inconsistenties en lange doorlooptijden van premieaanvragen.

 

Een andere complicerende factor was dat sommige van deze complexe bedrijfsregels in verschillende applicaties moesten worden toegepast. Zo was een bedrijfsregel voor het bepalen van de deelname van de werknemer aan de dekking later opnieuw van toepassing wanneer een aanvrager was geaccepteerd en zijn dossier was toegevoegd aan een andere applicatie.

 

Goudse Verzekeringen vroeg Acumen om bij deze uitdaging te ondersteunen. Samen kozen zij voor Avola Decision. De belangrijkste reden om voor deze oplossing te kiezen was dat Goudse Verzekeringen de verwerkingstijd wilden verlagen en meer controle wilde hebben over deze premieaanvragen. Dit kan met Avola Decision.

Andere belangrijke redenen waren dat Avola Decision eenvoudig te koppelen is aan het Mendix low-code-platform dat Goudse Verzekeringen gebruikt om front-end applicaties te ontwikkelen en het feit dat Avola een SaaS-service is. Daarmee kan de tijd die nodig is voor implementatie en configuratie worden beperkt en komen updates van Avola Decision altijd automatisch beschikbaar. Business rules hoeven ook niet in code te worden vastgelegd en kunnen eenvoudig worden toegevoegd, wat Goudse Verzekeringen veel kosten en energie bespaart.

Oplossing: Complexe bedrijfsregels snel implementeren

Samen met Acumen zette Goudse Verzekeringen alle complexe regels en beleidsregels in een beslismodel. Goudse Verzekeringen legde deze complexe bedrijfsregels al vast in Excel-bestanden, waardoor het voor Acumen relatief eenvoudig was om de Avola Business rules engine te modelleren en de besluitvorming te automatiseren.

De volgende stap was het finetunen van de business rules engine. Afhankelijk van de risicobereidheid van Goudse Verzekeringen werden de business rules in Avola Decision aangepast totdat er een optimale verhouding was gevonden tussen premieaanvragen die in aanmerking kwamen voor Straight Through Processing (STP) en premieaanvragen die handmatig moesten worden afgehandeld. De volledige implementatie van de business rules nam minder dan 3 maanden in beslag, inclusief het fine tuning-proces en de integratie van de oplossing in het portaal voor tussenpersonen.

Wanneer een tussenpersoon tegenwoordig een verzekering voor een klant aanvraagt, berekent de business rule engine automatisch het acceptatierisico. Op basis hiervan wordt de aanvraag van de tussenpersoon automatisch geaccepteerd, afgewezen of doorgestuurd naar een acceptant van Goudse Verzekeringen. De risicobepaling van Avola Decision is gebaseerd op een uitgebreide set regels met bijvoorbeeld de branche waarin de aanvrager werkzaam is of bedrijfsnamen die verwijzen naar risicovolle branches zoals wapenhandel. Voor de verzekeraars van Goudse Verzekeringen betekent dit dat zij nu alleen nog maar handmatig de gevallen hoeven te controleren die uit het systeem komen, waardoor het verificatieproces voor premieaanvragen aanzienlijk is versneld.

Werkgeversportaal ‘mijn personeel’

Een ander bedrijfsproces dat Acumen automatiseerde met Avola Decision was het verifiëren van wijzigingen in werknemersgegevens in ‘mijn personeel’, een portal voor werkgevers die Goudse Verzekeringen voor klanten heeft gebouwd. De Avola business engine controleert wijzigingen in bijvoorbeeld salarissen om de dekking van  werknemers te valideren.

Whitepaper

BI-Modal IT

Download

Zo werken wij

Met Avola Decision zijn er minder acceptanten nodig om meer premieaanvragen te verwerken, dus de implementatie van deze oplossing heeft geleid tot aanzienlijke kostenbesparingen en het heeft onze efficiëntie aanzienlijk verbeterd

Teammanager ICT DevOps

De Goudse Verzekeringen

Voordelen: Consistente beslissingen en operationele excellentie

Goudse Verzekeringen profiteert van verschillende voordelen door het gebruik van Avola Decision. Allereerst hoeven intermediairs niet meer alle complexe regels over het wel of niet accepteren van een aanvrager uit hun hoofd te weten. Ook zijn operationele beslissingen nu altijd consistent en betrouwbaar, waardoor de tevredenheid van intermediairs over Goudse Verzekeringen toeneemt.

Ten tweede, omdat veel premieaanvragen automatisch worden verwerkt,

kunnen acceptanten extra tijd besteden aan zaken waar hun expertise voor nodig is. Daardoor bereikt Goudse Verzekeringen nu een hoger niveau van operationele excellentie.

Daarnaast is de flexibiliteit van Goudse Verzekeringen toegenomen doordat business rules eenvoudig kunnen worden aangepast. Als er wijzigingen zijn, kunnen deze nu direct worden toegevoegd aan Avola Decision, waardoor de verzekeraar binnen een dag ‘live’ kan gaan met een nieuwe business rule zonder dat er IT-medewerkers aan te pas hoeven te komen om wijzigingen in de softwarecode aan te brengen.

De Avola Business rule engine kan ook worden gebruikt in verschillende applicaties. Dus als een business rule van toepassing is op de ene applicatie, is deze later ook  toepasbaar als de gegevens van een aanvrager zijn overgezet naar een andere applicatie.

Transparantie

Het besluitvormingsproces over de acceptatie van aanvragers van de collectieve verzekeringen van Goudse Verzekeringen is nu volledig transparant en consistent. Door het definiëren van business rules in Avola Decision zijn alle business rules nu samengebracht in één centraal systeem, waarmee auditors van overheidsinstellingen die moeten toezien op de naleving van de regels, de business rules veel eenvoudiger kunnen verifiëren.

Paul Veerkamp, Managing Partner bij Acumen: “Door complexe organisatie beslissingen op te splitsen in business rules in Avola Decision kan Goudse Verzekeringen nu elke gewenste verandering snel en gecontroleerd doorvoeren. Ze kunnen snel handelen en hun beleid eenvoudig aanpassen aan veranderingen in de markt zonder eerst een softwareoplossing te hoeven ontwikkelen, testen en live te laten gaan. Dit heeft hun bedrijfsflexibiliteit aanzienlijk verbeterd. Neem bijvoorbeeld de Corona-crisis. Binnen twee dagen nadat de crisis begon, paste Goudse Verzekeringen hun bedrijfsregels zodanig aan dat het systeem rekening hield met Corona bij het bepalen van het acceptatierisico. Deze snelheid en flexibiliteit is ongekend.”

Willem Wierikx, Teammanager ICT DevOps, Goudse verzekeringen: “Met Avola Decision zijn er minder acceptanten nodig om meer premieaanvragen te verwerken, dus de implementatie van deze oplossing heeft geleid tot aanzienlijke kostenbesparingen en het heeft onze efficiëntie aanzienlijk verbeterd. Onze acceptanten besparen kostbare tijd bij het bepalen of ze aanvragen accepteren of niet en kunnen zich nu volledig richten op zaken die hun expertise vereisen, wat de operationele excellentie van Goudse Verzekeringen ten goede komt.”

Gerelateerde diensten

 • Complexe bedrijfsregels snel implementeren
  Consistente beslissingen en operationele excellentie
 • Vooraf testen van aanpassingen
  Simulaties maken zodat gevolgen inzichtelijk zijn
 • Geschikt voor gebruik door business specialisten
  Zonder IT-kennis altijd up-to-date

Daag ons uit!

Op zoek naar een partner die je organisatie begrijpt en dit vertaalt naar digitale oplossingen met resultaat?

Neem contact op

Discover

Define

Design

Do

Laat je inspireren door klantverhalen

Mental Care Group

Optimalisatie zorg

Bizzomate ondersteunt Mental Care Group bij het toegankelijker, efficiënter en toekomstgericht maken van de zorg

Bekijk case
Optimalisatie zorg

Glaspoort

Glasvezelplanningsoptimalisatie

Mendix Low-Code applicatie vergroot grip en controle op honderden glasvezelprojecten in heel Nederland

Bekijk case
Glasvezelplanningsoptimalisatie

GGZ inGeest

Digitalisering zorglogistiek

Low-code apps bieden procesondersteuning tijdens volledig cliënttraject bij GGZ inGeest

Bekijk case
Digitalisering zorglogistiek

Maastricht UMC+

Optimalisatie stageplanning

MUMC+ optimaliseert stageplanning met Low-Code en zorgt dat stages precies afgestemd zijn op de behoeften van de studenten

Bekijk case
Optimalisatie stageplanning

Internationale verzekeraar

Efficiëncyverbetering bij verzekeraar

Internationale verzekeraar maakt grote efficiëntieslag voor de afhandeling van claims met Avola Decision

Bekijk case
Efficiëncyverbetering bij verzekeraar

Internationaal bouwbedrijf

Foutloze salarisberekeningen

Europese bouwonderneming verbetert efficiëntie en werknemerstevredenheid met Avola Decision voor salarisberekening

Bekijk case
Foutloze salarisberekeningen

Royal IHC

De klant aan boord krijgen

Bizzomate drijvende kracht achter strategisch digitaliseringsprogramma bij Royal IHC

Bekijk case
De klant aan boord krijgen

Easytocare

Vernieuwen IT landschap

Vervangen van verouderde systemen die efficiëntere afhandeling administratieve taken ondersteunen

Bekijk case
Vernieuwen IT landschap

Agristo

Verbeterde kwaliteitscontrole

Beheer data 50x sneller voor real-time inzichten en betere quality control met flexibel portal

Bekijk case
Verbeterde kwaliteitscontrole

MediReva

Optimale klantervaring

Nieuw back-office systeem ondersteunt MediReva bij het optimaliseren van de klantervaring

Bekijk case
Optimale klantervaring

Mourik

Stroomlijnen processen

Digitaliseringstraject helpt inzicht in data vergroten en administratieve druk te verlagen

Bekijk case
Stroomlijnen processen

Carglass België

Verbeterd prijsproces

Loskoppelen pricing systeem in Avola Rule Engine verhoogt nauwkeurigheid en flexibiliteit

Bekijk case
Verbeterd prijsproces

Andere interessante content

Geen items gevonden