Skip to main content

Zet voor succesvolle Low-Code projecten altijd een duidelijke stip op de horizon

19 februari 2024 • Blog

Hoe kun je het beste starten met digitaliseren met low-code? Hoe doe je dat op een manier waarmee je de grootste valkuilen vermijdt? En hoe geef je innovatie in je bedrijf een nieuwe impuls met low-code? Dit waren de belangrijkste vragen die aan bod kwamen tijdens Bizzomate Meet & Mx, op 5 februari jl. met als thema ‘Ontdek de kracht van Mendix low-code’. De belangrijkste conclusie: elk probleem rondom digitalisering is oplosbaar, zolang je de ‘stip op de horizon’ maar duidelijk in beeld hebt, deze op papier zet en er duidelijk over communiceert.

Deze editie van Meet & Mx vond plaats in de Gulpener Bierbrouwerij vlakbij de plek, waar Bizzomate ruim tien jaar geleden werd opgericht. Er waren een flink aantal MKB-bedrijven uit de regio aanwezig want veel bedrijven zien de noodzaak van digitalisering. Uit een survey die we vooraf uitvoerden, bleek dat als digitaliseringstrajecten niet worden doorgezet, bedrijven bang zijn voor operationele inefficiëntie, hogere kosten en lagere productiviteit.

Oprichter Marc Gelissen opent de middag en geeft het woord daarna aan Jan-Paul Rutten, hoofd van de Gulpener Bierbrouwerij en de achtste generatie die aan het hoofd staat van dit familiebedrijf. In een sterk concurrerende biermarkt weet hij als geen ander hoe belangrijk het is om altijd de blik op de horizon gericht te houden als je wilt overleven in de markt.

Op tijd een nieuwe stip op de horizon zetten is essentieel.

Jan-Paul schetst een beeld van hoe zijn vader in de jaren negentig al begon na te denken over het belang van duurzaamheid bij het bierbrouwen. Een gedachte die in die tijd nogal wat weerstand opriep. Mede directieleden vroegen: gaan we er meer bier door verkopen of gaat het bier er goedkoper door worden? Het antwoord was in beide gevallen: ‘nee’. Toch zette hij door. Hij haalde de banden met de boeren uit de regio aan en al snel werden er alleen lokale ingrediënten in het Gulpener bier gebruikt ondanks het feit dat de kwaliteit door de weersomstandigheden meer fluctueerde en het bier duurder werd.

Nu ruim dertig jaar later is zijn verhaal over duurzaamheid één van de belangrijkste onderscheidende factoren van de Gulpener Brouwerij. Toen Jan-Paul in 2015 directeur werd, zette hij de focus van zijn vader door. Hij zette een nieuwe stip op de horizon: in 2030 moet de bierbrouwerij volledig fossielvrij draaien. Ook hij kreeg in het begin veel weerstand te verwerken. Er werd gezegd dat het onmogelijk was om ketels zonder fossiele energie voldoende te verhitten. Toch kwamen medewerkers al een paar weken later met de eerste ideeën over hoe het wel gerealiseerd kon worden. Inmiddels is de brouwerij een stuk verder en zijn ze met een lokale leverancier van warmtepomptechniek hard op weg om het duurzaamste brouwhuis van Europa te worden.

Jan-Paul onderstreept het belang van het op papier zetten van een stip op de horizon als je wilt innoveren. Pas als je dat doet en de neuzen allemaal dezelfde kant op staan, gaan mensen er echt over nadenken. Dit betekent overigens niet dat je door een visie op papier te zetten, ook direct alles moet veranderen. Jan-Paul eindigt zijn verhaal door te stellen dat je juist door steeds kleine stappen te zetten en deze gedurende het proces steeds een beetje bij te stellen je de grootste kans hebt het einddoel te bereiken.

Als je stap voor stap je doel wilt bereiken, zouden ze dat in de IT wereld ‘agile’ noemen. Daar gaat Charles Bronzwaer dieper op in. Als tweede spreker laat hij zien hoe belangrijk digitalisering is in het huidige bedrijfsleven en gaat hij dieper in op de afwegingen waar bedrijven mee te maken krijgen.

Digitalisering kun je niet meer uitstellen

Charles stelt dat elk bedrijf uiteindelijk een softwarebedrijf wordt. Personeel, klanten en leveranciers verwachten in toenemende mate dat digitale processen in een bedrijf op orde zijn. Ze zijn eenvoudigweg niet anders meer gewend, of dat nu in hun privéleven is of zakelijk. Gedigitaliseerde processen in een bedrijf worden steeds meer het nieuwe normaal. Veel bedrijven willen dit ook maar worstelen met het beschikbaar maken van de juiste resources. Een uitdaging die in elk geval deels oplosbaar is door eerst concreet te maken wat je precies nodig hebt als het om digitalisering gaat.

Maatwerk? Een laagje flexibele software om je bestaande systemen heen?

En kies je vervolgens voor ‘buy’ of ‘build’ software? Het nadeel van standaardsoftware is dat het vaak nét niet voldoet aan de behoefte van je bedrijf met als gevolg dat je extra systemen nodig hebt of allerlei aanpassingen aan de software moet doen. De nadelen hiervan zijn inefficiëntie of extra security uitdagingen omdat je teveel verschillende systemen veilig moet houden. Daarnaast wordt vaak maar dertig procent van de functionaliteit van standaard software benut, terwijl je betaalt voor honderd procent.

Met low-code kun je snel systemen bouwen op maat die exact voldoen aan de behoeften van je bedrijf. Doordat je tijdens het ontwikkelproces eenvoudig kunt visualiseren hoe de applicatie eruit komt te zien, kun je al tijdens het ontwikkelproces aanpassingen maken. Een succesvolle low-code applicatie stelt je bedrijf uiteindelijk in staat om met dezelfde hoeveelheid mensen meer werk te verzetten, de klant- en medewerkers beleving te verbeteren en innovatie te versnellen.

Charles sluit zijn verhaal af met enkele voorbeelden die illustreren hoe volwassen low-code technologie is. Veel bedrijf kritische systemen zijn er tegenwoordig op gebaseerd. Bij de Belgische frietfabriek Agristo (klik voor case & video) bijvoorbeeld wordt met een low-code applicatie de frietkwaliteit gemonitord. Ook de PostNL-app die dagelijks zo’n 1.5 miljoen pakketjes verwerkt, is een low-code app. Kortom, low-code is ruim 10 jaar na zijn ontstaan een volwassen technologie en het kan elk bedrijf ondersteunen bij zijn digitaliseringswensen.

Tips voor bedrijven die willen starten met low-code

Het Belgische EasytoCare, logistiek dienstverlener Seacon en Sitech Technieksystemen kunnen hierover meepraten. Zij komen uit deze regio en

hebben hun processen gedigitaliseerd met low-code. In de paneldiscussie geleid door Marc Gelissen geven zij een paar belangrijke tips voor bedrijven die willen starten met low-code.

Desi Swartilé, is Program Manager bij Easytocare (klik voor case study). Dit bedrijf neemt medische professionals het verwerken van hun administratie zowel op papier als digitaal volledig uit handen. Ze doen dat met een low-code applicatie die bovenop hun huidige systeem is gebouwd. Daisy bendadrukt het belang van een grondig intern onderzoek als je gaat starten met digitaliseren. Door het grondige vooronderzoek kwamen ze er bij Easytocare achter dat de vele variabelen waar ze mee te maken hebben hun grootste uitdaging was bij het bouwen van de applicatie.  Door hier rekening mee te houden bij de bouw van de applicatie konden veel valkuilen worden vermeden.

Elias Becker, is Director Supply Chain Solutions bij logistiek dienstverlener Seacon (klik voor case study). Ook bij Seacon wilden ze een digitaliseringsslag gaan maken en ze kozen daarbij voor low-code. Elias onderstreept nog eens het belang van een kleine, maar impactvolle applicatie als je begint. Bij Seacon werd dat een applicatie waarmee masterdata automatisch worden opgeslagen en gepushed naar andere applicaties. Een kleine applicatie maar nu dit een succes is, ziet hij vertrouwen in low-code en agile werken groeien. Het gaat niet alleen om de software maar het is echt een businesstransitie volgens Elias.

Het laatste panellid is Rob Gülickers, de CTO van Sitech Services, een bedrijf dat zich bezighoudt met engineering & maintenance op de Chemelot site in Geleen. Veel werkprocessen bij Sitech vonden nog op papier plaats. Rob wilde aan de slag met digitalisering en startte twee pilotprojecten. Ook hij kreeg te maken met behoorlijk veel weerstand. Opeens werd duidelijk dat niemand het werkproces echt van a tot z kende. Daar kwamen ze achter door het visueel te maken met low-code .

Zijn advies voor bedrijven die starten met low-code? Als je te maken krijgt met veel weerstand, vraag je dan af of het aan de low-code applicatie ligt of aan het werkproces zelf? Als het aan het werkproces zelf ligt, laat je dan niet ontmoedigen en ga door op de ingeslagen weg. Een van de grootste criticasters bij Sitech ging uiteindelijk overstag toen bleek hoe handig het was om dankzij de low-code applicatie nu eindelijk alle informatie over de site bij elkaar te hebben.

Zonder stip op de horizon geen succesvolle digitalisering

Na de Q&A sluit Marc Gelissen het officiële programma af. De eindconclusie van de dag? Begin gewoon, zorg dat je einddoel duidelijk is en je daarover communiceert Wees bereid om tijdens ‘je reis’ naar het einddoel geheel volgens de agile principes je route steeds aan te passen aan de uitdagingen die je onderweg tegen komt. Dan is de kans het grootst dat je je doel met digitalisering bereikt.

De volgende Meet & Mx bijwonen?

Wil jij ook ‘live’ graag meer te weten komen over het digitaliseren van bedrijfsprocessen met low-code? Ben je benieuwd naar de ervaringen van andere bedrijven? Laat dan hier je gegevens achter en wij sturen je een uitnodiging voor de volgende Meet & Mx.

Wij helpen je verder!

Vervang verouderde systemen, digitaliseer complexe bedrijfsprocessen en versnel innovatie.

Neem contact op