Skip to main content

Van traditionele scheepsbouw naar smart maritime: de rol van low-code als gamechanger in de maritieme maakindustrie

19 september 2024 • Blog

De maritieme maakindustrie in Nederland staat onder grote druk. Hoewel we als waterrijk land traditioneel sterk zijn in de scheepsbouw worden we door toenemende concurrentie uit Azië steeds vaker voorbijgestreefd. Een sterke Nederlandse maritieme industrie is echter cruciaal voor onze veiligheid, innovatiekracht en ons verdienvermogen. Een belangrijk speerpunt van deze sector is de stap naar ‘smart maritime’; slimme technologie die de scheepvaart efficiënter, veiliger en duurzamer maakt. Low-code kan hierbij een belangrijke rol spelen.

De belangrijkste uitdagingen van de maritieme maakindustrie
De kansen, uitdagingen en toekomstplannen voor de maritieme maakindustrie zijn beschreven in het document ‘No guts, no Hollands Glorie!’. Deze sectoragenda is opgesteld door de overheid samen met de maritieme sector en kent een aantal belangrijke conclusies. Zo worden we in Nederland steeds afhankelijker van de zee, niet alleen voor transport maar ook voor ons dataverkeer en de levering van groene energie door grote windparken op zee. Ook zijn er meer overstromingsriciso’s, speelt de scheepvaart een cruciale rol in onze militaire veiligheid en hebben we economisch belang bij het verdienvermogen van de maritieme sector. Daarnaast moet de sector ook verduurzamen.

Voor die grote opgaven is een sterke Nederlandse maritieme maakindustrie cruciaal. De sectoragenda stelt vast dat het belangrijk is dat we schepen zelf kunnen ontwerpen, bouwen en onderhouden zonder afhankelijk te zijn van het buitenland. Daarvoor zijn innovatieve technologieën en toepassingen nodig, zoals slimme schepen die autonoom varen of het verkrijgen van real-time inzicht op afstand in de status van schepen en onderdelen. Daarmee kan de maritieme maakindustrie zichzelf onderscheiden van de concurrentie. Tegelijkertijd kunnen we daarmee onze nationale belangen beter beschermen.

Low-code als aanjager van smart maritime
Schepen hebben een gemiddelde vervangingstermijn van dertig jaar en de gemiddelde leeftijd van de wereldvloot is momenteel ruim 22 jaar. Het is dan ook niet gek dat de maritieme industrie nog veel gebruik maakt van oudere technologie en legacy software. Maar dit brengt wel een uitdaging met zich mee: hoe haal je het maximale uit de nieuwste technologieën als oude software ervoor zorgt dat data moeilijk toegankelijk is of real-time inzichten beperkt beschikbaar zijn?

Voordelen van de inzet van low-code in de maritieme maakindustrie
Hier is een grote rol weggelegd voor low-code. De voordelen van low-code, zoals snellere ontwikkeling van apps, de flexibiliteit om ze perfect te laten aansluiten op bestaande systemen, en de ingebouwde compliance- en beveiliging, maken het ideaal om snel en kostenefficiënt oplossingen te implementeren. Dit is essentieel om concurrerend te blijven. Daarbij zijn er verschillende manieren waarop low-code de maritieme industrie kan helpen om te innoveren:

  • Upgraden van legacy technologie

Bij schepen of onderdelen met een lange levensduur is de software die deze technologie ondersteunt soms een blokkade voor innovaties. Met low-code kunnen bestaande applicaties en functionaliteiten snel herbouwd of geüpgraded worden naar moderne en schaalbare technologie zonder dat de hele IT-infrastructuur opnieuw moet worden ingericht. Bij B2B-dienstverlener Mourik bouwde Bizzomate bijvoorbeeld met low-code een digitale schil over het bestaande IT-landschap, om de werkwijze van de organisatie te kunnen standaardiseren.

  • Data democratiseren

Cruciale data zit vaak opgesloten in oude systemen waardoor het moeilijk te delen en te combineren is met andere databronnen. Zo is het soms lastig om data van sensoren aan boord te combineren met data uit de IT-organisatie. Low-code helpt om die data te democratiseren en bij elkaar te brengen in responsieve apps voor actuele strategische inzichten. Van Der Loo Yacht Interiors maakt bijvoorbeeld gebruik van een low-code app om materiaalverlies terug te dringen. Deze app brengt alle informatie op een plek samen en geeft Van Der Loo veel meer inzicht in wat er misgaat waardoor het proces geoptimaliseerd kan worden, er meer inzicht ontstaat in de grootste pijnpunten en de efficiency verder kan worden verbeterd.

  • Vaker en sneller innoveren

Dankzij de hoge snelheid van ontwikkelen met low-code is het mogelijk om sneller ideeën te valideren met werkende prototypes. Ten opzichte van traditionele ontwikkelmethoden maakt low-code het bouwen en itereren van applicaties eenvoudiger, sneller en beter schaalbaar. Daardoor kun je klanten en mensen uit de business sneller betrekken bij de uitwerking van een idee, waardoor het beter aansluit op de dagelijkse praktijk aan boord, op de werf of in de haven. Zo bouwde Bizzomate voor Royal IHC een applicatie die prestaties van schepen nauwkeurig monitort,  onder meer om preventief onderhoud te voorspellen. Met snelle prototypes konden bevindingen snel gevalideerd worden, terwijl het ook zorgde voor begrip en medewerking van klanten tijdens het implementatieproces.

  • Standaard veilig

Bij de inzet van sensoren en autonome systemen in kritieke infrastructuur zoals de scheepvaart is veiligheid een topprioriteit. Door de aankomende NIS2-wetgeving, die veel organisaties verplicht hun weerbaarheid tegen digitale dreigingen te versterken, komt dit bij veel maritieme organisaties nog eens extra onder een vergrootglas te liggen. Apps die met Mendix low-code worden gebouwd voldoen standaard aan belangrijke industriestandaarden en beveiligingsnormen waardoor de veiligheid hiervan gewaarborgd is.

Henry Kraaijenbos, partner bij Bizzomate: “Om de volgende stap te zetten en onze concurrentiepositie ten opzichte van het buitenland te versterken, moet de Nederlandse maritieme sector dus volop inzetten op innovatie. Low-code is bij uitstek geschikt om de specifieke uitdagingen van de maritieme industrie te navigeren en de innovatiekansen te benutten.”

Innovatiekansen in de maritieme sector benutten?
Meer weten over low-code, onze werkwijze en hoe wij uw organisatie helpen om de stap naar smart maritime te zetten?
Bizzomate is specialist in de sector en kent de unieke uitdagingen en kansen van de maritieme maakindustrie. We bieden de flexibiliteit en snelheid om de time-to-market te verkorten en concurrentie voor te blijven. Door verouderde systemen te transformeren helpen we ook uw organisatie de stap naar smart maritime te zetten. Plan direct een kennismakingsgesprek.

Gerelateerd

Wij helpen je verder!

Vervang verouderde systemen, digitaliseer complexe bedrijfsprocessen en versnel innovatie.

Neem contact op