Skip to main content

Van Der Loo Yachtinteriors bespaart op materiaalkosten met low-code app van Bizzomate

1 juli 2024 • Nieuws

low-code app

Hoe bouw je zo efficiënt mogelijk de allermooiste interieurs voor luxe superjachten? Dat is de uitdaging waar de medewerkers van Van Der Loo Yacht Interiors dagelijks mee bezig zijn. Daarbij heeft het voorkomen van herstelwerkzaamheden (rework) door fouten in het productieproces ook  topprioriteit. Met hulp van Bizzomate bouwde Van Der Loo de low-code app ‘Furniture control’. Van Der Loo heeft nu veel meer inzicht in wat er misgaat. Daardoor kan dit proces geoptimaliseerd worden en kan bij fouten sneller geschakeld worden. Daarnaast geeft de app inzicht in de grootste pijnpunten. De stuurinformatie die dit oplevert wordt gebruikt om de efficiency nog verder te verbeteren.

Luxe jachten van kwalitatief hoogwaardige materialen
Van Der Loo Yacht Interiors combineert traditionele vaardigheden met moderne technologieën voor de bouw van luxe hoogwaardige interieurs voor superjachten die worden verkocht onder de naam Feadship. Het bedrijf is sinds 1985 een volledige dochteronderneming van Royal Van Lent Shipyard en werkt vanuit Waddinxveen met ongeveer 100 medewerkers. Royal Van Lent is hun belangrijkste klant, maar de interieurbouwer werkt ook voor andere scheepswerven. Ze gebruiken kwalitatief hoogwaardige materialen en de allerbeste houtsoorten voor het ontwerp van volledig op maat gemaakte jachtinterieurs.   Vanwege het gebruik van de mooiste en beste materialen wil Van Der Loo verspilling zoveel mogelijk voorkomen. Dit zogenaamde ‘rework’ – waarbij fouten op een meubel moeten worden hersteld, kost veel materiaal en tijd. Om haar productieprocessen verder te optimaliseren besloot Van Der Loo een bedrijfsbreed verbetertraject op te starten ‘Van Der Loo in flow’. Het project voor het verlagen van rework is hierbij een van de speerpunten.  

Met digitalisering meer inzicht
Sander Krak, Technical Lead en verantwoordelijk voor de kwaliteit en maakbaarheid van het productieproces bij Van Der Loo: “Als je streeft naar minder materiaalverlies in de productie, moet je eerst helder krijgen wat er eigenlijk misgaat. Tot nu toe werden redenen voor rework niet digitaal opgeslagen waardoor onduidelijk bleef wat de oorzaak was. Dat is jammer want veel fouten zijn te voorkomen als je toegang zou hebben tot deze informatie. Daarom besloten we deze informatie toegankelijk te maken met een applicatie.”  

Mendix expertise
Sander vervolgt: “Toen we binnen onze organisatie gingen rondvragen welke partij een applicatie voor ons kon bouwen, kwamen we via ons moederbedrijf Royal Van Lent al snel terecht bij Bizzomate. Zij hadden in het verleden al met hen samengewerkt. Bizzomate heeft voor hen een vergelijkbare applicatie gebouwd. Destijds kozen zij voor hen dankzij hun ruime ervaring met het bouwen van low-code applicaties en de klik met het team. Daarom besloten wij hen ook in te schakelen voor dit project.”

In samenwerking met Bizzomate werd de ‘Furniture control’ app in drie maanden gebouwd. Deze applicatie wordt nu gebruikt voor alle rework-projecten. Omdat de applicatie zowel mobiel als met een desktop te gebruiken is, kunnen gegevens op elke locatie worden ingevoerd wat een hoge mate van flexibiliteit oplevert. Om een rework-project te starten, moeten nu eerst alle benodigde velden worden ingevuld. Daardoor levert iedereen automatisch alle benodigde informatie goed aan. Vervolgens wordt de aanvraag gekeurd door de Technical Lead en wordt het project in behandeling genomen. Alle benodigde afdelingen, bijvoorbeeld de planningsafdeling worden daarbij automatisch aangehaakt.

Problemen efficiënter oplossen 
De app is nu zo’n twee maanden in gebruik. Tien medewerkers van Van Der Loo gebruiken de applicatie en de eerste resultaten zijn positief. De afdelingen die de problemen moeten oplossen, kunnen beter en efficiënter samenwerken, omdat door de applicatie alle benodigde informatie voor het rework direct zichtbaar is.   

Bovendien kan er nu eenvoudig een analyse gemaakt worden van eventuele knelpunten bij het bouwen van de interieurs, omdat voormannen de oorzaak van het rework moeten invoeren. De handige filter in de app zorgt ervoor dat ze de meest voorkomende oorzaken er makkelijk uit kunnen filteren. Op termijn kan daardoor samen met de betrokken afdelingen worden gekeken hoe verdere verbeteringen in het productieproces aan te brengen zijn. Dit zal uiteindelijk het materiaalverlies verminderen.  

Makkelijker retourneren
Er wordt momenteel ook volop gewerkt aan nieuwe functionaliteit voor de applicatie in samenwerking met een productionlead binnen het moederbedrijf Royal Van Lent.

Een retour app moet het straks mogelijk maken, benodigde nieuwe materialen sneller te bestellen en verkeerd bestelde materialen sneller te retourneren naar Royal Van Lent. Voor deze nieuwe applicatie is Bizzomate weer ingeschakeld. Sander: “Ik ben heel blij met het team dat het eerste traject voor ons heeft verzorgd, dus heb ik ze met hulp van het Lent supportteam nu weer in kunnen schakelen. Bizzomate heeft veel expertise en het is makkelijk communiceren met hen. Het is natuurlijk fijn dat ze weten hoe de vorige applicatie is gebouwd, zodat ze snel kunnen handelen.”  

Meer inzicht over waar er in het voortraject op gelet moet worden
Sander: “Dit hele project is heel leerzaam voor onze organisatie. Dankzij dit project zien we het echt de goede kant opgaan. We kunnen nu aan de achterkant veel beter zien waardoor rework wordt veroorzaakt. Zo weten we beter waar we aan het begin van het traject op moeten letten, gaan we minder over budget en verbeteren onze marges. Het geeft ons inspiratie voor het verbeteren van de rest van onze productieprocessen. Want uiteindelijk zijn we een productiebedrijf en daar ligt bij ons de focus. We verwachten in de toekomst dan ook nog meer bedrijfsprocessen te optimaliseren met low-code zodat Van Der Loo nog meer ‘in flow’ komt.”  

Wij helpen je verder!

Vervang verouderde systemen, digitaliseer complexe bedrijfsprocessen en versnel innovatie.

Neem contact op