Stappenplan: Hoe bouw je de juiste applicatie?
24 januari 2024 • Blog
Elke leverancier van low-code applicaties worstelt hiermee: hoe bouw je de juiste applicatie voor je klant? Een succesvolle applicatie die veel gebruikt wordt omdat deze werkprocessen stukken efficiënter maakt en innovatie versnelt. Hoe je dat aanpakt? Daar lees je meer over in deze nieuwe blog.
Hoe bouw je de juiste applicatie voor een klant?
Als je klanten effectieve oplossingen wilt bieden, is het bouwen van de juiste applicatie cruciaal. Start daarom altijd bij het duidelijk identificeren van het klantprobleem. Het komt regelmatig voor dat er applicaties worden ontwikkeld zonder eerst volledig te begrijpen welk probleem een applicatie moet oplossen. Om deze valkuil te vermijden, beginnen we bij Bizzomate altijd met een Design Thinking-sessie om een ‘shared understanding’ te creëren. Deze aanpak biedt een gestructureerde manier om diepgaand te analyseren wat het kernprobleem van de klant is, voor wie het welke waarde oplevert en hoe het bouwen of verbeteren van applicaties het beste kan worden aangepakt.
Erik Poels, consultant bij Bizzomate: “Het stellen van veel vragen is cruciaal voordat je begint met het bouwen van een low-code applicatie. Het gaat om het stellen van de juiste vragen om het probleem van de klant volledig te doorgronden. Vraag bijvoorbeeld wat er zou gebeuren als de beoogde applicatie niet wordt gebouwd? Of vraag of het probleem op een andere manier is op te lossen, bijvoorbeeld zonder software? Ook een vraag over wat het inzetten van de applicatie oplevert voor klanten of bedrijven kan veel nieuwe inzichten op leveren. Juist dit soort op het oog misschien ‘domme’ vragen werken vaak heel verhelderend en verschaffen vaak veel meer inzicht in de aard van het klantprobleem.”
In vier stappen naar het bouwen van de juiste applicatie
Het Design Thinking-proces, bestaat bij Bizzomate uit vier stappen: Discover, Define, Design en Do. In de eerste fase brengt Bizzomate het huidige organisatielandschap in kaart en voeren we een open discussie over de doelen van de organisatie. In de daaropvolgende Define-fase kijkt Bizzomate naar de voor- en nadelen en worden de specifieke doelstellingen van de applicatie in kaart gebracht. Bij de Design-fase vertalen we de inzichten en doelen naar een concreet plan en met Rapid prototyping, kunnen we aannames snel valideren. In de Do-fase komt alles bij elkaar en ligt de nadruk op uitvoering en implementatie en het bouwen van de juiste applicatie waarmee de klant zijn ambities daadwerkelijk kan verwezenlijken.
Wat kun je doen om een verouderde interface in een portaal of applicatie te upgraden?
Klanten die hun verouderde interface willen optimaliseren en hun applicatie willen upgraden, moeten zich ervan bewust zijn dat de kans om zo’n volledige vernieuwing door te voeren zich meestal slechts één keer in de vijf tot tien jaar voordoet. Sta op zo’n moment nogmaals stil bij wat belangrijk is voor de eindgebruiker als je een applicatie echt wilt verbeteren.
Erik Poels: “Door je bij het optimaliseren van een verouderde interface nogmaals af te vragen wat de eindgebruiker eigenlijk wil, verschuift de focus naar de behoeften en verwachtingen van de gebruiker, wat essentieel is voor het verbeteren van de eindgebruikerservaring. Het vernieuwen van de interface maakt het mogelijk om niet alleen de visuele elementen te vernieuwen, maar ook om verouderde processen te optimaliseren. Het is de ideale kans om niet alleen de vorm, maar ook de functie van de applicatie aan te passen zodat er een geoptimaliseerde interface wordt gebouwd die perfect aansluit bij de behoeften van de eindgebruiker.”
Hoe zorg ik dat klanten bij een zakelijke app net zoveel gemak ervaren als bij privé app?
Bij klanten die bij zakelijke apps hetzelfde gemak willen ervaren als bij privé apps, is de eerste vraag altijd wat klanten precies verstaan onder ‘gemak’ en ‘gebruiksvriendelijkheid’. Omdat dit subjectieve begrippen zijn die door iedereen anders worden ervaren, is het essentieel om eerst de specifieke behoeften en voorkeuren van je klant zo goed mogelijk te begrijpen.
Erik Poels: “Neem bijvoorbeeld de laadtijd van een applicatie; dat is bij uitstek een subjectief begrip. Als een klant gewend is aan een laadtijd van 30 seconden en de vernieuwde applicatie opent binnen 15 seconden, dan is dit voor deze klant een enorme verbetering. Voor andere klanten en volgens designrichtlijnen is dit veel te langzaam. Door goed door te vragen naar de persoonlijke beleving van gebruiksgemak bij klanten, kunnen we zo goed mogelijk anticiperen op de verwachtingen en eisen van een klant en uiteindelijk applicaties bouwen waarbij klanten vergelijkbaar gemak ervaren als bij privé apps.”
Op zoek naar de juiste applicatie voor jouw bedrijf?
Wil jij er zeker van zijn dat er in jouw bedrijf straks gewerkt wordt met een applicatie die het juiste probleem oplost in jouw bedrijf? Onze consultants helpen je graag bij het ontwikkelen van de juiste low-code applicaties.