Skip to main content

Hoe Coen een Mendix MVP werd

19 januari 2024 • Blog

De weg naar een Mendix MVP

Collega Coen Spinhoven is onlangs uitgeroepen tot Mendix MVP, mede door zijn bijdrage aan de Mendix community met de ontwikkeling van de Bizzomate DevTool. Met deze gratis suite van tools krijgen Mendix-ontwikkelaars sneller inzicht in hun applicatie, de prestaties en de belangrijkste beveiligingsinstellingen. Deze erkenning wordt toegekend aan de meest betrokken, actieve en gepassioneerde Mendix ontwikkelaars. Daarnaast worden Mendix MVP’s door Mendix actief betrokken bij de ontwikkeling van nieuwe producten door ze regelmatig om feedback te vragen, vroegtijdige toegang te krijgen tot nieuwe releases en exclusieve sessies met product management. Een grote eer, maar voor Coen vooral een gevolg van zijn drive om iets te creëren waarmee hij anderen vooruit kan helpen.

De Bizzomate DevTool is een aanvulling op de standaardfunctionaliteit van Mendix. Het stelt ontwikkelaars in staat om tijdens en na de ontwikkeling van applicaties te controleren op veelvoorkomende kwetsbaarheden. De tool genereert tabellen die ontwikkelaars laten zien wat ze mogen zien in een Mendix-applicatie, gebaseerd op hun gebruikersrechten. Het stelt ontwikkelaars ook in staat om op een gebruiksvriendelijke manier snel door relevante gegevens, statussen en informatie te bladeren en helpt bij het snel tonen van relaties tussen verschillende objecten. Daarnaast kan performance monitoring helpen bij het identificeren van mogelijke knelpunten, zodat problemen snel kunnen worden opgelost.

Coen ontwikkelde de tools aanvankelijk als een passieproject, op zoek naar manieren om zijn ontwikkelproces te versnellen: “Ik vind het gewoon leuk om dingen te bouwen en te creëren en ik ben altijd nieuwsgierig geweest naar hoe Mendix onder de motorkap werkt. Bij Bizzomate hebben we het geluk dat we 10 procent van onze tijd mogen besteden aan persoonlijke projecten en een van de dingen waar ik me in heb verdiept tijdens deze periode was om de Mendix-client echt te begrijpen en ermee te experimenteren. Toen ik de mogelijkheden ervan zag, wilde ik graag een tool  maken die niet alleen mijn eigen leven, maar ook dat van mijn collega’s makkelijker kon maken. Dit leidde tot de ontwikkeling van de “Bizzomate Mendix DevTools”.

“De eerste versie van de DevTools heb ik in mijn vrije tijd ontwikkeld in een tijdsbestek van ongeveer zes weken. Ik kreeg ook meteen de mogelijkheid om mijn eigen creatie te bètatesten omdat ik op dat moment actief betrokken was bij een fulltime Mendix-project.”

“Toen ik zag dat de tool anderen echt hielp in hun werk, kwamen we bij Bizzomate bij elkaar om te kijken wat we er nog meer mee konden doen. Na enige tijd besloten we om het uit te breiden en te delen en gratis vrij te geven aan de community, zodat het anderen kon helpen om ook betere en veiligere Mendix-applicaties te ontwikkelen.”

 

De Bizzomate DevTool is nu een jaar uit en Coen heeft veel positieve feedback uit de community ontvangen. “Veel devops engineers hebben contact met me opgenomen om te zeggen dat ze niet meer zonder de tool kunnen en dat het hun leven veel makkelijker heeft gemaakt. Het krijgt veel goede reviews in de Mendix marketplace, en mensen die ik ontmoet vertellen me ook vaak hoe graag ze de tool te gebruiken.”

“Mijn motivatie om te solliciteren naar de Mendix MVP rol werd gedreven door een interesse en passie voor het verleggen van de grenzen van het Mendix platform. Ik wilde graag innovatieve ontwikkeltools maken en deze delen met de community. Nadat ik eerder contact had gelegd met het Mendix-team en de community, wilde ik daar graag actiever betrokken zijn bij het ontwikkelproces van het Mendix-platform. Dat kan ik doen door mijn inzichten en ideeën voor mogelijke verbeteringen en nieuwe toevoegingen te delen.”

Na zijn aanmelding werd Coen uiteindelijk benoemd tot Mendix MVP, wat een aantal voordelen met zich meebrengt: “Ik vind het leuk om op de hoogte te zijn van de onderliggende technologie en te weten wat de roadmap van het platform is. Als MVP krijg je daar meer inzicht in en kun je er eerder mee aan de slag omdat je eerder toegang hebt tot nieuwe releases. Daarnaast wordt feedback van de MVP’s vaak meegenomen, waardoor ik kan bijdragen aan de toekomst van het platform.”

“Het behalen van de titel Mendix MVP is een erkenning van iemands bijdragen aan de community. Vanuit mijn perspectief zijn projecten zoals de DevTools echter gewoon een verlenging van mijn nieuwsgierigheid en motivatie om dingen te creëren. Desalniettemin geeft het voldoening om erkend te worden voor de genomen tijd en moeite en ik kijk ernaar uit om in de toekomst soortgelijke bijdragen te leveren.”

Wij helpen je verder!

Vervang verouderde systemen, digitaliseer complexe bedrijfsprocessen en versnel innovatie.

Neem contact op