Skip to main content

Slimme automatisering in een complexe sector: hoe je met low-code scheepsbeheer en onderhoud efficiënter maakt

19 september 2024 • Blog

maritieme maakindustrie

De maritieme industrie zet volop koers naar smart maritime; het gebruik van technologie waarmee de scheepvaart slimmer, veiliger en duurzamer wordt. De voordelen van low-code zijn bekend, maar hoe kan deze technologie de maritieme sector in de praktijk verder helpen? Dat ontdek je aan de hand van voorbeelden bij Van der Loo Yacht Interiors, Heinen & Hopman en Royal IHC.

Van der Loo Yacht Interiors: Efficiëntere produceren met low-code
Het bouwen van schepen is complex. Vrijwel elk schip vereist maatwerk, de technische complexiteit is groot en er is expertise op diverse terreinen nodig. Daarbij worden kostbare materialen en specialistische onderdelen gebruikt. Dit maakt de bouw van een schip een kostbaar project, waarbij elke fout of inefficiëntie kan leiden tot aanzienlijke budgetoverschrijdingen.

Om het productieproces soepel te laten verlopen, is goed inzicht in onder meer de status van werkzaamheden en het materiaalgebruik cruciaal. Low-code kan hierbij helpen. Met low-code kunnen apps en dashboards worden gebouwd als extra laag op het bestaande IT-landschap. Zo wordt cruciale informatie ontsloten en krijgen scheepsbouwers en hun klanten 24/7 inzicht in de status van de bouw van het schip.

Neem bijvoorbeeld Van der Loo Yacht Interiors. Deze bouwer van interieurs voor exclusieve jachten wilde verspilling van kostbare materialen tegengaan die worden gebruikt bij de bouw van een luxe jacht. Met Bizzomate bouwde Van der Loo ‘Furniture control’ (lees de case hier), een low-code app die inzicht geeft in de redenen voor herstelwerkzaamheden. Hierdoor heeft Van der Loo meer inzicht in wat er misgaat, is het productieproces geoptimaliseerd en kan er bij fouten sneller geschakeld worden met de desbetreffende afdeling.

Heinen & Hopman: De inzet van low-code bij het automatiseren van complexe processen
De meeste scheepswerven zijn allang overtuigd van de meerwaarde van het automatiseren van handmatige processen. Het is echter niet altijd eenvoudig om de vele specialistische werkzaamheden binnen deze sector te stroomlijnen met apps. ‘Off-the-shelf’ software is lang niet altijd beschikbaar en bestaande systemen zijn vaak niet geschikt voor specifieke processen binnen deze industrie.

Low-code apps zijn eenvoudig op maat te bouwen en bieden uitgebreide offline en online mogelijkheden, wat van groot belang is voor remote monitoring vanaf de kade en voor werkzaamheden aan boord van schepen.

Bij Heinen & Hopman, specialist in maritieme klimaatbeheerssystemen, hielp low-code bij de automatisering van een aantal specialistische handmatige werkzaamheden. De verificatie van de juiste werking van hun klimaatbeheerssystemen zorgde daar vaak voor inefficiëntie, fouten en het verlies van waardevolle informatie.

Dankzij een low-code app (bekijk de case) kunnen medewerkers gedetailleerde metingen nu vastleggen en analyseren. Eventuele aanpassingen worden direct via de app vastgelegd, beoordeeld en goedgekeurd. De app helpt bovendien bij de uniforme registratie van metingen, waardoor medewerkers consistent op dezelfde manier werken.

Royal IHC: Verhoogde efficiëntie in een complexe maritieme omgeving dankzij low-code
Complexiteit gaat vaak ten koste van wendbaarheid, en dat vormt een risico, want maritieme bedrijven moeten steeds sneller inspelen op de laatste ontwikkelingen. Low-code kan hierbij helpen. De technologie maakt het mogelijk bestaande applicaties snel en eenvoudig uit te breiden of aan te passen aan nieuwe wetgeving of de wensen van klanten.

Royal IHC zette low-code in voor een groot digitaliseringstraject (lees het hier), waarbij diverse low-code applicaties werden gebouwd. De IHC Optimus-app stelt IHC bijvoorbeeld in staat de conditie van hun schepen op afstand te monitoren. Zodra een parameter zoals trillingen of temperatuur verandert, kan dit een indicatie zijn van een storing. De app helpt deze parameters 24/7 te bewaken, en door direct onderhoud uit te voeren bij afwijkingen, kan IHC de uitvaltijd minimaliseren.

Henry Kraaijenbos, partner bij Bizzomate: “Low-code is bij uitstek geschikt om de efficiëntie in complexe omgevingen, zoals de maritieme maakindustrie, te vergroten. Het helpt informatie uit oude systemen te ontsluiten, kan processen die nu op papier of in Excel plaatsvinden digitaliseren, en helpt de maritieme industrie kosten te besparen door 24/7 inzicht mogelijk te maken. Low-code speelt daarmee een cruciale rol bij een slimmere en efficiëntere maritieme industrie in Nederland.”

Kunnen wij jou op weg helpen naar smart maritime?
Heb jij te maken met blokkades zoals lastig te automatiseren handmatig werk, informatie die ‘vast’ zit in verouderde systemen of een IT-landschap dat innovatie onmogelijk maakt? Low-code biedt oplossingen die aansluiten op de realiteit van de maritieme industrie. Benieuwd hoe we jouw organisatie kunnen helpen op weg naar smart maritime? Plan een kennismakingsgesprek.

Wij helpen je verder!

Vervang verouderde systemen, digitaliseer complexe bedrijfsprocessen en versnel innovatie.

Neem contact op