Skip to main content

Marc Gelissen: “Wij willen het leukste en beste bedrijf zijn om mee en voor te werken, nu en over 10 jaar”

24 januari 2024 • Blog

Waar staan we over tien jaar met Bizzomate? Welke klanten hebben we? Gebruiken we nog steeds low-code? En werken we nog steeds zonder managers? Al kan niemand de toekomst exact voorspellen, in het derde en laatste deel van de blogserie 10 jaar Bizzomate kijkt Marc vooruit naar de komende tien jaar…

Marc: “Als ik vooruitblik naar de groei in nieuwe klanten die we willen realiseren in de komende tien jaar, dan richten we ons niet op een specifieke branche. Wij kijken niet naar de problematiek van een sector. We kiezen veel liever voor een meer horizontale benadering. Het gaat ons vooral om de impact die we kunnen maken bij een klant: hoe kunnen we ze helpen overleven in een steeds digitalere wereld?”

“In de praktijk zien we vaak dat onze dienstverlening goed aansluit bij MKB-bedrijven tot ongeveer 2500 man. Deze organisaties beschikken in veel gevallen over verouderde systemen of over systemen waar te veel op is doorontwikkeld waardoor ze lastig te upgraden zijn. Daardoor zit de directie vaak met de handen in het haar als ze willen innoveren. Juist voor dit soort bedrijven kunnen wij onze ‘business brains’ inzetten en onze rol pakken als ‘trusted advisors’. Deze bedrijven kunnen hun digitale transformatie volledig bij ons neerleggen; van strategie tot uitvoering. Daarmee kunnen we echt impact maken. Over 10 jaar hoop ik dus dat we zo veel mogelijk van dit soort klanten hebben.”

“Of de marktomstandigheden de komende tien jaar ook weer zo gunstig zullen zijn als de laatste jaren, is nog even afwachten. Het is duidelijk dat de bomen niet meer tot in de hemel groeien. We zien ook dat grote internationale partijen momenteel wat meer op de rem gaan staan. Toch maak ik me er eerlijk gezegd niet al te veel zorgen om. Wij hebben een hele solide basis. Bedrijven die dat niet hebben, zullen het misschien niet redden maar hoe erg is dat eigenlijk? Een crisis zet vaak iedereen weer even op scherp en daar is helemaal niks mis mee.”

“Toen we in 2012 startten met Bizzomate was het economisch klimaat niet heel gunstig. De economie zat in de nasleep van de bankencrisis (2008-2011). Dat betekende dat we in deze startup fase scherp aan de wind moesten zeilen. Dat dwong ons onze processen goed in te richten en niet onnodig veel geld uit te geven. Daardoor hebben we nu een stevig, volledig onafhankelijk bedrijf neergezet en dat gaat ons helpen in elke lastige periode.”

Bizzomate toolkit
“Als ik kijk naar onze toolkit voor de komende tien jaar dan verwacht ik dat low-code daar zeker onderdeel van blijft. Low-code oplossingen vergen, ondanks van wat er soms gezegd wordt, behoorlijk veel expertise. Je moet echt snappen wat je aan het bouwen bent. Onze collega’s zullen daar de komende jaren zeker nog voor worden ingezet. Wel verwacht ik dat er steeds meer Artificial Intelligence (AI)-componenten toegevoegd zullen worden aan low-code oplossingen. No code-oplossingen zie ik vooral als iets voor de echte citizen developers, maar niet als iets waar wij ons in de toekomst massaal mee bezig zullen houden.”

“Ik hoop dat we aan Avola nog meer slimme intelligentie kunnen gaan toevoegen. Daarbij denk ik met name aan AI-componenten die uiteindelijk decision mining mogelijk zullen maken. Met decision mining kunnen we dan bijvoorbeeld analyseren welke regels er nu écht worden gebruikt bij beslissingen en welke niet waardoor we in sommige gevallen beslissingen stukken eenvoudiger kunnen maken en zelfs automatisch kunnen laten genereren.”

Samen groeien
“Wat ik 100 procent zeker weet is, dat we onze bijzondere bedrijfscultuur blijven behouden. Dat betekent dat ‘samen groeien’ met medewerkers, klanten en de maatschappij, de komende tien jaar de basis blijft vormen van alles wat we doen. Dat deze drie pijlers met elkaar in balans blijven, is daarbij cruciaal. Als één van die drie pijlers verzwakt, dan heb je een probleem. Daarom moeten we er voortdurend kritisch naar blijven kijken. Iets dat we al doen, maar het is wat ons betreft onmisbaar voor een futureproof-organisatie. Vooral het ‘Samen groeien met de maatschappij’ onderscheidt ons echt van andere bedrijven. Jonge mensen zijn veel meer op zoek naar ‘purpose’ dan eerdere generaties. Doordat we ze dat kunnen bieden, weten we jonge mensen aan ons te binden en daar ben ik heel trots op.”

Geen hiërarchie wel autonomie
“Een organisatiestructuur zonder hiërarchie blijft eveneens een belangrijk onderdeel van onze bedrijfscultuur in de komende tien jaar. Doordat we nu werken in een volledig platte organisatiestructuur met expertteams kunnen we collega’s ‘the best of both worlds’ bieden. Daarmee bedoel ik de grotere klanten en ontwikkelkansen die je bij een groter bedrijf krijgt, maar wel met de persoonlijke aandacht en gezelligheid die bij een klein bedrijf hoort. De jonge generatie wil niet zoals vroeger voor een ‘baas’ werken die je precies vertelt wat je moet doen. Zij hebben juist autonomie nodig om te kunnen floreren. Ik ben ervan overtuigd dat als je je organisatie hier niet op aanpast er over vijf tot tien jaar niemand meer voor je wil werken. Wij doen dit nu al en ik zie dat onze mensen daarvan profiteren.”

Gerelateerd

Wij helpen je verder!

Vervang verouderde systemen, digitaliseer complexe bedrijfsprocessen en versnel innovatie.

Neem contact op