Skip to main content

Low-code vs high-code | De belangrijkste verschillen

22 april 2024 • Blog

Low code vs high code

Bij het bouwen van software hoor je vaak termen als duur, lastig en tijdrovend. Dat zijn belangrijke redenen waarom we bij Bizzomate werken met Mendix low-code. Met deze visuele manier van ontwikkelen wordt software maken toegankelijker, sneller en goedkoper. Die werkwijze verschilt nogal van de traditionele, high-code manier van software maken, waarbij je regels code in een programmeertaal schrijft, maar er zijn nog meer verschillen. De uitdaging ligt bij het kiezen voor de manier van coderen die het beste aansluit bij de specifieke behoeften en doelen van de organisatie. Lees in dit artikel de verschillen tussen low-code vs. high-code.

Wat is low-code?

Met low-code werk wordt gewerkt in een visuele interface waarbij je met behulp van bouwblokken software maakt. Daardoor is er minder technische kennis nodig en werk het een stuk sneller in vergelijking met de traditionele high-code manier van ontwikkelen. Verder bieden low-code platforms standaard direct bruikbare functionaliteiten, zoals login en Single Sign-on (SSO) die je direct in een applicatie kunt implementeren. De grootste low-code platforms, zoals Mendix, hebben daarnaast een marketplace waar je die functionaliteiten ook nog eens kunt downloaden en in je eigen app gebruiken, of juist kunt delen met anderen.

Meer achtergrond vind je op de pagina ‘Wat is low-code?’.

Wat is high-code (traditionele code)? 

Helemaal nieuw met coderen? We leggen high-code hier ook nog even kort uit.
De traditionele manier van programmeren, waarbij applicaties met regels code in een programmeertaal worden geschreven, noemen we sinds de opkomst van low-code ook wel high-code, simpelweg omdat je moet programmeren (ook wel coderen) om een applicatie te maken. Er zijn veel verschillende programmeertalen zoals Javascript, C++ of Python, elk met hun eigen sterke en zwakke punten. Een belangrijke overeenkomst tussen de talen is dat programmeurs van deze applicaties instructies schrijven in de programmeertaal of ‘code’ van de applicatie. De hoeveelheid code in een applicatie wordt vaak aangegeven in regels, waarbij applicaties kunnen bestaan uit duizenden regels code.

Wat zijn de voordelen van low-code vs high-code?

Hoewel je veel applicaties zowel met low-code als met high-code kunt maken, is er nogal een verschil in de manier van werken. We hebben daarom de belangrijkste verschillen bij low-code vs high-code op een rijtje gezet. 

 Low-codeHigh-code
InterfaceEen visuele, gebruiksvriendelijke interface met kant-en-klare bouwblokken.Een Integrated Development Environment (IDE) waarin je functionaliteit toevoegt door regels code te schrijven.
SnelheidKant-en-klare bouwblokken zijn op een visuele manier aan elkaar te koppelen. Je hoeft veel tijdrovende elementen van je applicaties daardoor niet volledig zelf te bouwen waardoor je heel snel een werkende app bouwt. Daarnaast worden die bouwblokken door het low-code platform up-to-date gehouden, wat veel tijd scheelt bij het onderhouden van je applicaties.De complexiteit en vele regels code bij high-code zorgen ervoor dat het vaak lang duurt voordat een eerste versie van een applicatie kan worden getest. Het grote voordeel van high-code is echter dat je volledige controle hebt over elk aspect van je applicatie. Daarnaast kost onderhoud van applicaties meer tijd, bijvoorbeeld doordat gebruikte libraries  breaking changes hebben die je zelf moet ondervangen in de app.
FeedbackDoordat je snel een applicatie kunt bouwen heb je meer capaciteit om voorstellen te doen die ook waarde toevoegen voor de business en haal je sneller en gerichter feedback op. Minder complexiteit zorgt er ook voor dat gesprekken vaker over die waarde gaan, in plaats van een focus op de techniek.

 

Doordat vele regels code vooral door programmeurs worden begrepen kan feedback vaak pas worden opgehaald bij een eerste versie. Als er dan ingrijpende wijzigingen nodig zijn, kost dit vaak veel extra werk en tijd.
LeercurveLow-code is dankzij de visuele werkwijze snel te doorgronden, waardoor het beginnende developers weinig tijd kost om een eerste applicatie te maken. Met meer ervaring neemt die snelheid alleen maar toe.Het leren van een programmeertaal en de specifieke mogelijkheden vraagt veel tijd en ervaring, waarbij een beginnende high-code developer vaak op een fractie van de snelheid van een ervaren developer werkt.

De beperkingen en overwegingen?

Wat low-code in veel opzichten een goed alternatief voor high-code maakt, is de flexibele, toegankelijke en efficiënte manier voor het ontwikkelen van applicaties. Toch zijn er ook situaties waarin high-code beter geschikt is.

High code geschikter bij volledige controle over elke feature

In sommige situaties, waar wordt gewerkt met enorme budgetten en waar volledige controle over elke feature essentieel is, vormt high-code een betere keuze dan platforms zoals Mendix. Hoewel Mendix veel ‘out of the box’ functionaliteiten biedt voor algemene toepassingen, wat voor grote snelheidswinst kan zorgen, past high-code beter bij projecten waar intensieve controle nodig is en voldoende budget beschikbaar is om dit te realiseren. Deze benadering biedt de precisie en flexibiliteit die nodig zijn voor heel specifieke eisen, zoals het beheren van een enorme gebruikersbasis in het geval van bijvoorbeeld apps als Instagram.

In de meeste situaties is low-code echter sneller doordat low-code platforms zelf een deel van het werk uit handen nemen. Dit gaat ten koste van een klein beetje controle, maar gelukkig niet van de flexibiliteit. Het onderhoud van low-code applicaties is daarnaast eenvoudiger, onder andere doordat er veel complexiteit is weg geabstraheerd en bestaat uit standaardcomponenten. Applicaties in Mendix zijn daardoor doorgaans een stuk makkelijker te begrijpen en technisch minder complex. Bij Bizzomate kennen we beide technieken, zo kunnen we klanten altijd het best passende advies geven.

Kiezen tussen low-code of high-code

De voor- en nadelen van beide methoden zijn duidelijk. Bij high-code biedt de techniek bedrijven de mogelijkheid controle te hebben over elke feature . Een simpelere en snellere manier van apps bouwen laat ruimte over om bijvoorbeeld meer te kunnen focussen op de waarde van de app voor de eindgebruiker. Daarbij wordt een deel van de controle over de features ingeleverd. Er zijn echter ook veel overeenkomsten tussen low-code en high-code. In beide gevallen moet code herbruikbaar zijn, goed begrijpbaar en goed gedocumenteerd.

Daarnaast is de low-code markt nog relatief onverzadigd waardoor er volop nieuwe applicaties worden ontwikkeld. Dat doen we ook bij Bizzomate. Onze DevTools applicatie bijvoorbeeld, dit is een collectie van tools die ontwikkelaars kunnen gebruiken bij het checken van de veiligheid van applicaties, of het visueel zoeken in je database. Ook Ultimate Gantt en Ultimate Scheduler zijn recent door ons mede-ontwikkelde add-ons. De high-code markt is al meer verzadigd waardoor er minder wordt geïnnoveerd.

Advies nodig over high-code of low-code?

Twijfel je of applicaties met low-code of high-code het meest geschikt zijn voor jouw organisatie? Neem dan contact op met onze experts. We helpen je graag!

Wij helpen je verder!

Vervang verouderde systemen, digitaliseer complexe bedrijfsprocessen en versnel innovatie.

Neem contact op