Skip to main content

Hyperautomation draait om het maximaliseren van business value met technologie

25 september 2024 • Nieuws

Veel bedrijven denken nog altijd dat hyperautomation draait om de inzet van technologie. Ten onrechte want hyperautomation zou moeten gaan over hoe je maximale business value realiseert mét de inzet van technologie. Dit is een van de belangrijkste conclusies van het hyperautomation-event dat Ciphix onlangs organiseerde. Wij delen graag de belangrijkste take aways van het event met je.

Maak de overgang naar business-driven hyperautomation
CSO, Marijn van der Poel, benadrukte in zijn keynote het belang van automatisering die wordt gedreven door de behoeften van de business, in plaats van door technologie. Van der Poel: “Bij hyperautomation gaat het niet om het omarmen van de nieuwste technologie; het gaat juist om het aanpakken van fundamentele bedrijfsuitdagingen met technologie. Daarbij kun je denken aan een toenemend tekort aan arbeidskrachten, het niet kunnen voldoen aan vragen van klanten of stijgende druk in de organisatie om kosten te verlagen. Als de hyperautomation-oplossing goed aansluit bij de behoeften van de business, ervaren organisaties een hogere adoptie van de oplossing, verlopen transities soepeler en zijn de resultaten op lange termijn stukken beter.”

Er zijn ook enkele belangrijke obstakels bij hyperautomation-projecten. Organisaties die het vooral zien als een IT-initiatief, bijvoorbeeld, een gebrek aan afstemming met de strategische doelstellingen van de organisatie, of een gebrek aan inzicht in de mogelijkheden. Van der Poel: “In veel organisaties heeft het management geen idee wat hyperautomation kan opleveren. Inspirerende businesscases vanuit IT zijn dan erg belangrijk om het management hiervan te overtuigen.”

Leg de waarde van hyperautomation vast en toon het aan
Een ander belangrijk inzicht is dat organisaties de waarde van hyperautomation expliciet moeten vastleggen en kunnen laten zien. CFO’s en andere management team- leden zijn primair gefocust op financiële resultaten. Als hyperautomation dan niet leidt tot directe verbeteringen in de winstgevendheid wordt de waarde ervan al snel in twijfel getrokken.

Daarom moet de waarde ervan worden vastgelegd en aangetoond. Bij de start van hyperautomation-trajecten moeten direct duidelijke definities worden gegeven van wat succes betekent. Het maakt daarbij niet uit of het gaat om het verslaan van de concurrentie, het verbeteren van interne processen of het creëren van nieuwe inkomstenstromen, als het maar wordt vastgelegd. Dit bereik je door duidelijke business-gedreven vragen te stellen, een concreet budget vast te stellen en te zorgen voor een sterke executive buy-in.

Te vaak worden hyperautomation-projecten gezien als een ‘IT-feestje’ zonder betrokkenheid van het management dat de KPI’s bepaalt. Succesvol waarde vastleggen vereist dus een nauwe samenwerking tussen IT en de boardroom.

IT speelt een belangrijke rol in het stimuleren van creativiteit en innovatie
Hoewel hyperautomation door de business moet worden gedreven, heeft IT wel degelijk een belangrijke rol. IT-afdelingen zijn niet langer slechts technische ondersteuners; ze kunnen een cruciale rol spelen bij het aanwakkeren van innovatie en creativiteit binnen organisaties. IT-teams kunnen bijvoorbeeld het voortouw nemen door businesscases te creëren die aantonen hoe hyperautomation specifieke bedrijfsuitdagingen kan aanpakken. Dit stimuleert de business weer om creatief na te denken over hoe zij hun workflows kunnen automatiseren.

Low-code platforms versnellen hyperautomation
Low-code platforms zijn een van de zes technologieën die Ciphix gebruikt om hyperautomation te realiseren. Tijdens het event leidde Menno Odijk, Field CTO van Mendix, een interessante breakout-sessie over hoe low-code platforms hyperautomation-projecten versnellen. Met Mendix kunnen bedrijven tot tien keer sneller applicaties ontwikkelen, met 70% minder middelen. Hiermee is low-code een perfecte oplossing voor de groeiende vraag naar software die vaak het budget en de middelen van IT-afdelingen overstijgt.

Een mooi voorbeeld van de toegevoegde waarde van low-code kwam van Stephen Gallagher, Football Data Scientist bij Raiola. Door Mendix low-code te gebruiken, lukte het Raiola om data uit verschillende bronnen samen te voegen in één gecentraliseerde database. De gecentraliseerde database is verder uitgebreid met AI-functies die helpen voorspellingen te doen waardoor RAIOLA proactief te werk kan gaan in plaats van reactief. Stephen Gallagher: “Vroeger duurde het uren om een rapport over spelers te maken. Bijvoorbeeld over hoe ze speelden tijdens een wedstrijd. Nu kunnen we ze direct een rapportage presenteren. Ook ons contractmanagement en de scouting van nieuwe spelers werkt nu stukken efficiënter.”

Start met laaghangend fruit
De paneldiscussie leverde ook nog enkele belangrijke inzichten op over hoe organisaties hun hyperautomation-initiatieven kunnen verbeteren. Ten eerste is het cruciaal om te beginnen met ‘laaghangend fruit’, zodat organisatie snel waarde kunnen zien en projecten de verdere steun van het management kunnen krijgen. Vooral tools als UiPath bieden hier uitgebreide mogelijkheden voor. Celonis benadrukte dat automatiseringsinspanningen in lijn moeten zijn met de bedrijfsstrategie door te starten met een strategisch waardeverhaal. Het panel wees ook nog eens op het belang van samenwerking tussen business en IT. Goede samenwerking voorkomt dat hyperautomation-initiatieven in silo’s blijven steken en zorgt dat ze zowel technologisch als strategisch gemotiveerd zijn.

Kortom, hyperautomation draait niet alleen om technologie, maar vooral om het realiseren van maximale bedrijfswaarde mét technologie. Bedrijven moeten een business-driven aanpak hanteren waarbij de behoeften van de organisatie centraal staan. Samenwerking tussen IT en de business is cruciaal om obstakels te overwinnen en een betere adoptie van hyperautomation-projecten te garanderen. Low-code platforms kunnen helpen om projecten te versnellen, maar het succes hangt af van goede afstemming met de bedrijfsprioriteiten.

Wij helpen je verder!

Vervang verouderde systemen, digitaliseer complexe bedrijfsprocessen en versnel innovatie.

Neem contact op