Skip to main content

De 3 grootste uitdagingen van de structure-fase, en hoe pak je ze aan

19 januari 2024 • Blog

Het werken met low-code biedt veel voordelen, maar is geen magische formule voor succes. Iedere organisatie krijgt te maken met uitdagingen wanneer low-code voor hun digitale transformatie wordt gebruikt. Zo kan de eerste start-fase, afhankelijk van de organisatie heel snel gaan, of juist lang duren. Ook in de structure-fase daarna is er vaak maatwerk nodig om deze succesvol te doorlopen. Er zijn echter drie uitdagingen waar vrijwel iedere organisatie tegenaan loopt. Wat zijn deze uitdagingen en hoe los je ze op?

Uitdaging 1: Budgetten
Bij traditionele software-ontwikkelingsprojecten wordt het volledige projectbudget vaak vooraf vastgesteld. Wanneer organisaties aan de slag gaan met low-code applicatie-ontwikkeling verandert die werkwijze naar korte, iteratieve sprints, snelle implementatie en continue verbeteringen, waardoor die manier van budgetteren de snelheid van de nieuwe werkwijze niet meer kan bijhouden.

Henry Kraaijenbos, partner bij Bizzomate: “Net als bij de ontwikkeling van low-code applicaties is het effectiever om voor budgettering ook gebruik te maken van een agile werkwijze, zodat discussies over budgetten geen rem zijn voor je project. Het zorgt soms voor discussies met de cfo, maar als je budgetteert op het resultaat, in plaats van het traject kun je de budgetverantwoordelijkheid neerleggen bij het low-code team. Zij kunnen hiermee aan de slag om naar eigen inzicht de beste resultaten uit dat budget te halen. Doordat de teams zonder tussenkomst en nieuwe discussies zelf bijsturen op basis van behaalde resultaten en feedback uit de organisatie, zorg je ervoor dat je de vaart erin houdt en sneller waarde levert.”

Uitdaging 2: Planning
Bij traditionele ontwikkelprojecten wordt in de planning vooraf vaak gewerkt met gedetailleerde functionele beschrijvingen en een projectplan dat de goedkeuring van allerlei mensen uit de organisatie nodig heeft. Dit zorgt vaak voor vertraging en is steeds lastiger om aan te passen naarmate het project vordert.

Kraaijenbos: “Het is belangrijk om niet te starten met een allesomvattende planning. Door je mijlpalen vast te stellen en daarin je prioriteiten te bepalen krijgt het team meer flexibiliteit en wendbaarheid. Daardoor wordt het makkelijker en overzichtelijker om een project op schema te houden, zelfs als de eisen veranderen. Dat is belangrijk, want onze ervaring leert namelijk dat die eisen tijdens een project altijd veranderen.”

Uitdaging 3: Goedkeuringsstructuren
Wanneer er wordt gewerkt met veranderende eisen is het belangrijk om het goedkeuringsproces zo in te richten dat dit niet voor onnodige vertraging zorgt. Als het over veel schijven moet gaan, neemt dit doorgaans veel tijd in beslag. Dit is te overzien wanneer er maar een paar projecten per jaar goedkeuring nodig hebben, maar wanneer je door de snelheid van low-code ineens maandelijks gaat opleveren zorgt dit vaak voor serieuze problemen.

Kraaijenbos: “Er zijn veel verschillende manieren om je processen voor goedkeuring in te richten. Sommige organisaties maken een product owner hiervoor verantwoordelijk, terwijl andere dit weer beleggen bij projectmanagers of teams die bestaan uit een mix van mensen van verschillende afdelingen. Het belangrijkste is dat vooraf duidelijk is welke richtlijnen de teams moeten volgen op het gebied van onder meer architectuur, governance en veiligheid. Daarmee heb je alleen een business case nodig om nieuwe applicaties te kunnen ontwikkelen. Met een goede structuur creëer je zo vertrouwen, wat weer helpt om sneller applicaties te ontwikkelen.”

Low-code biedt een snellere en efficiëntere manier om applicaties te bouwen, maar vraagt een nieuwe manier van werken waarbij sommige processen anders moeten worden ingericht of zelfs losgelaten. Kraaijenbos: “Hoewel veel organisaties hier tegenaan zullen lopen in de structure-fase wegen de voordelen grotendeels op tegen de nadelen. Het sleutelwoord daarbij is vertrouwen. Het kan wat tijd en afsteming kosten om dit vertrouwen op te bouwen, maar het is een essentieel onderdeel van de structure-fase. Door vertrouwen te geven aan het uitvoeringsteam stel je ze namelijk in staat om zelf de juiste beslissingen te nemen en zo de meeste waarde aan je organisatie toe te voegen. Zo profiteer je optimaal van de snelheid en wendbaarheid die werken met low-code platforms met zich meebrengt.”

Gerelateerd

Wij helpen je verder!

Vervang verouderde systemen, digitaliseer complexe bedrijfsprocessen en versnel innovatie.

Neem contact op