Skip to main content

Triage tool

Het Maastricht Universitair Medisch Centrum zet Avola Decision in om medisch personeel te helpen bij de snelle beoordeling van Corona-patiënten op de Eerste Hulp.

Snelle beoordeling patiënten

Patiënten de best denkbare zorg geven is dé topprioriteit voor het Maastricht Universitair Medisch Centrum (MUMC+). Dit gold ook tijdens de Corona-pandemie, ruim twee jaar geleden. Om optimale medische zorg te blijven bieden en om de medische staf en niet-Corona patiënten te beschermen, moesten Corona en niet-Corona patiënten strikt van elkaar worden gescheiden. Binnenkomende Corona-patiënten op de Eerste Hulp moesten snel worden beoordeeld en behandeld. Er was echter veel verwarring over de triage van deze patiënten want richtlijnen en protocollen veranderden dagelijks. We Are Not, een adviesbureau voor de gezondheidszorg, gebruikte Avola Decision als triagetool om medisch personeel te helpen patiënten snel te screenen op Corona-status en de juiste beslissingen te nemen volgens de nieuwste protocollen.

 

  • Hogere snelheid van triage
  • Meer transparantie
  • De patiënt op de eerste plaats

Consistente besluitvorming in een onzekere situatie

De grootste uitdaging voor het MUMC+ was de complexiteit en onzekerheid over de beste triage voor patiënten die aan het begin van de pandemie met spoed de eerste hulp werden binnengebracht. De protocollen voor de triage van deze patiënten waren daarom complex en wisselden voortdurend. Ze werden ook regelmatig op verschillende manieren geïnterpreteerd door het medisch personeel met inconsistentie in de triage tot gevolg. Daarnaast ontstond er onduidelijkheid over de logistieke afhandeling van Corona-patiënten.

Het MUMC+ vroeg We Are Not daarom of zij hen konden helpen de complexiteit van het screenen van deze patiënten te verminderen. We Are Not is gespecialiseerd in het bedenken van intelligente oplossingen die medische professionals helpen bij het waarborgen van de kwaliteit en veiligheid van de gezondheidszorg. Ze kozen voor Avola Decision omdat de tool Decision Modelling mogelijk maakt en omdat ze Bizzomate zeer coöperatief waren en bereid om hun platform uit te breiden om aan de specifieke behoeften van We Are Not te voldoen.

Gebruik rule engines om protocollen te vertalen in duidelijke richtlijnen

Tijdens diverse bijeenkomsten besprak We Are Not de complexiteit van de medische beslissingen die genomen moesten worden voor Corona-patiënten met de medische staf. De knelpunten in het bestaande proces werden geïdentificeerd en er werden enkele cruciale inconsistenties ontdekt.

De volgende stap was het vertalen van de Triage-regels in beslismodellen. Deze werden vervolgens binnen een week geautomatiseerd in Avola Decision. Het resultaat was dat de medische staf en de andere ziekenhuismedewerkers nu toegang hadden tot één duidelijke en consistente triagetool voor Corona-patiënten.

Als de protocollen veranderden, konden de regels direct worden aangepast in Avola Decision. Daardoor hoefde het medisch personeel op de Eerste Hulp alleen maar de applicatie te volgen, wetende dat deze hen automatisch door de nieuwste versie van het protocol zou leiden. Ongeveer vijftig medewerkers die op de spoedeisende hulp werkten gedurende enkele maanden dagelijks met de triagetool totdat het aantal Corona-infecties afnam.

Whitepaper

Hoe Avola Decision jou helpt om bedrijfsregels te optimaliseren

Download

Wat is Avola Decision?

We zijn ervan overtuigd dat de inzet van Avola Decision een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan het vergemakkelijken van de screening van Corona-patiënten in het MUMC+ aan het begin van de pandemie.

Fabian Tijssen

We Are Not

 

Hogere snelheid van triage en meer transparantie

Door Avola Decision te gebruiken als triagetool ondervond de medische staf in het MUMC+ verschillende voordelen. In de eerste plaats hoefden ze niet langer zelf de laatste versies van de protocollen door te spitten. Als er wijzigingen waren, werden deze direct toegevoegd aan Avola Decision, zodat het ziekenhuis met één druk op de knop ‘live’ kon gaan met het nieuwe protocol. Zo kon de medische staf, maar ook de rest van het ziekenhuispersoneel dat betrokken was bij Corona-patiënten, snel weloverwogen beslissingen nemen.

De patiënt op de eerste plaats

Bovendien verbeterde het platform de transparantie van het complexe besluitvormingsproces van de medische staf. Voor het eerst werd hun kennis, die meestal verborgen zat in hun hoofden, vertaald naar duidelijke regels. Hun besluitvormingsproces met betrekking tot de triage van patiënten was niet langer een black box, maar werd volledig transparant.

De consultants van We Are Not hopen dat de inzet van Avola Decision als triagetool meer veranderingen in de gezondheidszorg in gang zet. Popke Rein

Munniksma, medeoprichter van We Are Not: “Door complexe beslissingen van zorgprofessionals vast te leggen in systemen zoals Avola Decision hoeven zij deze complexe kennis niet langer in hun hoofd te bewaren. Dit maakt hun besluitvormingsproces transparant en zorgt voor duidelijkheid en gemoedsrust. Bovendien kunnen zorgprofessionals zo meer tijd aan zichzelf en hun patiënten besteden.”

Pandemie protocol

We Are Not gebruikte Avola Decision ook om een pandemieprotocol te ontwikkelen voor de intensive care in het ziekenhuis. In dit protocol hebben ze de regels opgesteld die worden toegepast als er geen bedden meer beschikbaar zijn op de intensive care. Op basis van deze regels kan de medische staf beslissen welke patiënten worden opgenomen op de intensive care. Gelukkig hoefde dit protocol uiteindelijk niet gebruikt te worden.

Fabian Tijssen, medeoprichter van We Are Not: “We zijn ervan overtuigd dat de inzet van Avola Decision een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan het vergemakkelijken van de screening van Corona-patiënten in het MUMC+ aan het begin van de pandemie. Het ziekenhuis heeft bijna 2000 mensen gescreend met Avola Decision en het stelde hen in staat om patiënten snel en consequent te behandelen en hen de best mogelijke triage te garanderen in een zeer chaotische periode.”

Gerelateerd:

  • Hogere snelheid van triage
  • Meer transparantie
  • De patiënt op de eerste plaats

Wij helpen je verder!

Op zoek naar een partner die jouw instelling begrijpt en dit vertaalt naar digitale oplossingen met resultaat?

Neem contact op

Discover

Define

Design

Do