Blog

Samen Groeien met onze Collega’s

Zoals ik in de eerste blog van deze serie aangaf, stap ik (bijna) iedere dag fluitend uit bed om lekker te gaan werken. En mijn collega’s doen dat gelukkig ook! We zijn allemaal bezig met ons overkoepelend doel om SAMEN te GROEIEN. Groeien doe je niet alleen, het is veel leuker en ook gemakkelijker als je dat met zijn allen doet. In deze aflevering ga ik het hebben over hoe we zorgen dat onze collega’s (en ikzelf) allemaal groeien en blijven groeien, iedere dag.

In de vorige blog heb ik aangegeven hoe wij ervoor zorgen dat onze klanten groeien. Echter, dat hele verhaal drijft op een heel belangrijke kurk… namelijk dat je een goed team hebt om die klant te laten groeien. De basis voor een goed team is een sterke organisatiecultuur. Binnen Bizzomate hebben we die cultuur beschreven aan de hand van onze 4 P’s:

Plezier
Wij worden gedreven door plezier in ons werk. Dit vertaalt zich in een informele, sociale en respectvolle sfeer binnen de organisatie, tussen collega’s en natuurlijk ook in de relatie met onze klant.

Passie
Bizzomates doen alles vol met passie, op kantoor maar ook thuis. Als gevolg hiervan nemen ze veel initiatief en verantwoordelijkheid.

Prestige
Wij streven er continu naar om de beste te zijn in wat we doen. Het doel hiervan is om het hele team naar een exceptioneel niveau te brengen waardoor iedereen megatrots kan zijn op het geboekte resultaat.

Professionaliteit
Als Bizzomate streven we altijd naar het leveren van optimale toegevoegde waarde voor onze klanten. Uiteraard vormen integriteit en ethische normen en waarden hierbij de basis.

Een sterke cultuur is voor ons het fundament om het “Samen Groeien” waar te kunnen maken. De betrokkenheid van onze collega’s bij de organisatie is hierbij van groot belang. Wij zijn er dan ook iedere dag mee bezig om deze betrokkenheid te behouden en indien mogelijk nog te vergroten.

In zijn bestseller ”Drive” beschrijft Daniel Pink heel mooi hoe je betrokkenheid van mensen creëert. Drie zaken zijn hierbij van groot belang:

 • Meesterschap;
 • Autonomie;
 • Zingeving.

Meesterschap meten we binnen Bizzomate al tijdens het sollicitatiegesprek. In de tweede ronde wordt iedere kandidaat verzocht om een Mendix app maken (of een case voor te bereiden, dit is afhankelijk van je functie), ook al heeft iemand er nog nooit van gehoord. Tijdens de presentatie merken en voelen wij direct of een potentiële collega streeft naar meesterschap; welk idee heeft hij of zij uitgewerkt, hoe heeft de kandidaat zich voorbereid, welke vragen stelt hij of zij vooraf aan zijn of haar sollicitatiebuddy en hoeveel fouten durft de kandidaat te maken.

Maar… naast het feit dat het streven naar meesterschap in je moet zitten, moet je natuurlijk ook voldoende tijd en gelegenheid krijgen om meesterschap te bereiken. Daarom krijgen onze collega’s een halve dag per week om zelf ervoor te zorgen dat ze groeien in kennis. Onze wekelijkse kennissessies geven vervolgens de mogelijkheid om deze kennis te delen met hun collega’s.

Op het gebied van autonomie zijn we continu bezig om onze collega’s autonomer te laten werken en als echte gidsen te handelen door op de juiste momenten niets te doen. In onze SCRUM-teams begint dit steeds beter te werken. Daarnaast hebben zich er themateams gevormd op een aantal gebieden die autonoom een vakgebied over de projecten heen coördineren. Geweldig om te zien hoe dit organisch groeit. Hierbij hoort dat we zoveel mogelijk operationele beslissingen bij de teams neerleggen en vooral ook aangeven dat fouten maken moet. Daar leer je alleen maar van! De maker van de grootste fout van ieder kwartaal wordt beloond met een luxe diner voor twee en moet op de volgende kwartaalmeeting vertellen wat wij als organisatie kunnen leren van de ervaring die hij of zij gehad heeft tijdens het diner.

Het derde punt betreft zingeving. Onze zingeving wordt in het overkoepelend doel “Samen Groeien” volledig vervat. Dat is waarom wij met plezier aan het werk gaan. Onze klanten laten groeien, zelf groeien, de maatschappij laten groeien en ook nog onze organisatie laten groeien. Als dat nog geen zingeving is…. Dan weet ik het niet meer.

Bij Bizzomate voelen wij ons geen werkgever of werknemer… wij zijn partners. Samenwerken met elkaar en samen verder groeien als team is één van de mooiste dingen om te doen. We hebben ons bij deze partnership gedachte laten inspireren door de 10 kenmerken van HPO center voor high performance partnerships. De visie van Bizzomate hierop met betrekking tot onze collega’s is de volgende:

 • Controle – Openheid en elkaar aanspreken op elkaars verantwoordelijkheid is belangrijk binnen ons bedrijf. Aan de basis hiervan staat feedback geven en ontvangen. Ieder kwartaal heeft iedereen een coaching gesprek waarin de collega plannen maakt om de ontvangen feedback om te zetten in acties en doelen. Als technologisch hulpmiddel gebruiken wij hiervoor TruQu Hiermee kun je feedback en complimenten aan elkaar vragen en geven en daarnaast je persoonlijke doelen vastleggen en delen binnen je team.
 • Vertrouwen – Vertrouwen is de basis voor iedere relatie. Om vertrouwen in elkaar te krijgen moet je elkaar kennen en moet je ervoor zorgen dat iedereen dezelfde informatie heeft. Dit doen we onder andere door tijdens onze gidsenmeetings een stoel vrij te laten voor één collega, door teambuildingssessies te organiseren waarin we de persoon achter de collega leren kennen en door onze kwartaalmeetings waar alle belangrijke info wordt gedeeld met iedereen en waar iedereen zijn input kan leveren zodat hij of zij zich gehoord voelt.
 • Betrokkenheid –Betrokkenheid krijg je door meesterschap, autonomie en zingeving en hier zijn we iedere dag mee bezig. Daarnaast proberen we betrokken te zijn bij onze collega’s door regelmatig over andere dingen te spreken dan over werk, zoals tijdens ons tweewekelijks Bizzomeetmomentje en onze (nu online) gezamenlijke lunches waar persoonlijke zaken juist aan bod komen.
 • Coördinatie – Wij hebben geen managers in de organisatie die een afdeling leiden en zo alles “managen”. In plaats daarvan hebben wij gidsen in onze organisatie die de collega’s de weg wijzen en ondersteunen. Dat betekent echter ook dat we meer initiatief van onze collega’s verwachten dan gebruikelijk is bij traditionele organisatievormen.
 • Afhankelijkheid – Ons bedrijf is volledig afhankelijk van de mensen in het team. De mensen in ons team zijn daarentegen ook afhankelijk van de organisatie. Wij voelen ons als team dan ook supertrots dat wij meer zijn dan een verzameling individuen.
 • Communicatie – Naast de operationele communicatie tijdens onze wekelijkse meeting op vrijdag, de tactische communicatie in onze maandelijkse Pater Familias update, en de strategische communicatie tijdens onze kwartaalmeetings, hebben wij nog meer momenten waarop we met elkaar communiceren: onze ‘Bizzomeetmomentjes’, kennissessies, coaching gesprekken, teambuildingssessies, Pater Familias lunches, etc. etc. etc.
 • Conflictafhandeling – “Zonder wrijving geen glans” is een uitdrukking die wij veel gebruiken. Wij willen graag collega’s hebben die een eigen mening hebben en dingen net iets anders zien dan de rest. Daardoor gaan wij als team nog sneller groeien. Wij zijn niet op zoek naar jaknikkers.
 • Diversiteit – Wij hebben een groot aantal heel verschillende mensen in dienst, die in verschillende samenstellingen succesvolle projecten uitvoeren. Zolang de normen en waarden van onze collega’s maar met elkaar overeenkomen en we elkaar respecteren en ook uit kunnen dagen, blijven we succesvol.
 • Locatie – We proberen met het team twee tot drie dagen samen op kantoor te werken en twee tot drie dagen bij een klant. Uiteraard werken we (zeker in deze Corona tijd) daarnaast ook van thuis uit. Wij vinden het belangrijk om als team een gezellige gezamenlijke thuisbasis te hebben waar we met zijn allen succes kunnen vieren en met elkaar kunnen lachen en huilen. Daarnaast willen we ook nog wel eens samen koken in onze grote leefkeuken met kookeiland in ons “ouderlijk huis” in Valkenburg.
 • Leiderschap – van de ene kant moet het voor de Bizzomate collega’s duidelijk zijn wat er van hem of haar verwacht wordt en van de andere kant moet de collega duidelijk communiceren wat hij wil. Als deze communicatie helder is worden de overige 9 punten ook wel geregeld.

Samen met onze collega’s groeien is zo ontzettend leuk! We hebben in de afgelopen jaren een aantal jonge mensen mogen begeleiden en hen persoonlijk enorm zien groeien in een zeer korte tijd. Wij zijn er dan ook mega trots op dat deze jonge mensen binnen onze organisatie zulke grote stappen zetten. Een mooi voorbeeld is dat twee van onze gidsen begonnen zijn als consultant binnen onze organisatie en zich binnen drie jaar ontwikkeld hebben tot gids. De mogelijkheden voor jezelf zijn onbeperkt als je maar blijft groeien.

Wat alle Bizzomates met elkaar verbindt? Met elke collega gaan we een lange termijn partnership aan zodat we gezamenlijk verder kunnen groeien.

Bizzomate stelt haar collega’s in staat om niet alleen op hun werkgebied, maar op een veel breder gebied naar een hoger niveau te groeien. Dat verstaan wij onder Samen Groeien met onze collega en dat vinden wij een ontzettend mooie uitdaging waar wij iedere dag met veel plezier voor uit bed komen.

De volgende blog (#4) gaat over het groeien met onze maatschappij en volgt binnenkort, dus mis hem niet.
Eerdere blogs gemist? Geen probleem, ze staan onder het kopje nieuws.

Marc Gelissen – Pater Familias Bizzomate

Volg ons op LinkedIn voor meer nieuws!

Other news

news

Bizzomate ondersteunt MediReva

Bizzomate ondersteunt MediReva met Mendix-applicatie voor optimalisatie customer experience

news

Bizzomate becomes Mendix ISV partner to launch a low-code application for fast and efficient scheduling of internships in the healthcare industry

news

Bizzomate opens new office in Germany

The opening of the Aachen office marks the first step for Bizzomate towards the international market.

Event

Hidden Champions: Digitize your business with Low-Code… Why… How… and What?

A stunning program...Network in an informal atmosphere and get connected to the latest developments in the world of low-code!

news

We zijn weer een Great place to Work!

Bizzomate behaalt voor de tweede keer op rij ‘Great Place To Work’-certificering met een score van 94%

news

Bizzo Meet & Mx: Don’t limit Legacy Migration to technology

A new Bizzo Meet & Mx edition and it was all about Legacy Migration. Read about the most important conclusions in our recap.

blog

Samen Groeien

Een blogserie over het overkoepeld thema dat wij binnen Bizzomate gedefinieerd hebben: "Samen Groeien"

news

Hoe werken met gilden een platte organisatiestructuur succesvol kan maken

Hoe kun je als organisatie succesvol worden als je niet gelooft in een traditionele organisatiestructuur met hiërarchie en managementlagen?

blog

Triple Agility prepares organizations for true flexibility

Bizzomate's Triple-A approach is an effective step-by-step plan to be ready for an increasingly rapidly changing future.

news

Whitepaper Why fast low-code projects should start slow for solid results

Why we believe low-code projects should start slow for solid results.

news

Bizzomate ondersteunt MediReva

Bizzomate ondersteunt MediReva met Mendix-applicatie voor optimalisatie customer experience

news

Bizzomate becomes Mendix ISV partner to launch a low-code application for fast and efficient scheduling of internships in the healthcare industry

news

Bizzomate opens new office in Germany

The opening of the Aachen office marks the first step for Bizzomate towards the international market.

Event

Hidden Champions: Digitize your business with Low-Code… Why… How… and What?

A stunning program...Network in an informal atmosphere and get connected to the latest developments in the world of low-code!

news

We zijn weer een Great place to Work!

Bizzomate behaalt voor de tweede keer op rij ‘Great Place To Work’-certificering met een score van 94%

news

Bizzo Meet & Mx: Don’t limit Legacy Migration to technology

A new Bizzo Meet & Mx edition and it was all about Legacy Migration. Read about the most important conclusions in our recap.

blog

Samen Groeien

Een blogserie over het overkoepeld thema dat wij binnen Bizzomate gedefinieerd hebben: "Samen Groeien"

news

Hoe werken met gilden een platte organisatiestructuur succesvol kan maken

Hoe kun je als organisatie succesvol worden als je niet gelooft in een traditionele organisatiestructuur met hiërarchie en managementlagen?

blog

Triple Agility prepares organizations for true flexibility

Bizzomate's Triple-A approach is an effective step-by-step plan to be ready for an increasingly rapidly changing future.

news

Whitepaper Why fast low-code projects should start slow for solid results

Why we believe low-code projects should start slow for solid results.