Skip to main content

Persbericht Bizzo Meet & Mx: ‘Taking Low-Code to the next level’

24 januari 2024 • Nieuws

Welke stappen moet je nemen om low-code trajecten in je organisatie verder vooruit te helpen na de startfase? En hoe zorg je ervoor dat deze trajecten niet voortijdig stranden? Om de versnelling van low-code in je organisatie succesvol van de grond te krijgen, is het cruciaal dat je een ‘growth culture’ creëert binnen je team, dat je een low-code visie ontwikkelt die je ook uitdraagt en dat je het lef hebt om uit je comfortzone te komen om op zoek te gaan naar nieuwe uitdagende low-code projecten. Dat zijn de drie belangrijkste conclusies die voortkomen uit het Bizzomate-evenement ‘taking low-code to the next level’ op 13 juni jl. in Culemborg.

Bizzomate nodigde voor het evenement tientallen MKB-bedrijven uit die net hun eerste low-code trajecten hadden afgerond of net begonnen waren met het verder integreren van low-code in hun organisatie. Marc Gelissen, CEO en oprichter van Bizzomate verwelkomde de gasten en gaf daarna het woord aan Brian Farley. Hij is de honkbalcoach die in 2011 de wereld verbaasde door met het Nederlands elftal schijnbaar vanuit het niets het wereldkampioenschap honkbal te winnen door in een spannende finale aartsrivaal Cuba met 2-1 te verslaan.

Een op groei gerichte cultuur is onmisbaar voor topprestaties
Brian weet dus als geen ander hoe je van een team een echt topteam kunt maken; niet onbelangrijk als je met je IT- team low-code naar een hoger plan wilt trekken in je organisatie. Als je top-prestaties wilt leveren, zijn er volgens Brian een aantal randvoorwaarden waaraan moet worden voldaan. Het allerbelangrijkste is dat teamleden allemaal het gevoel hebben dat ze er toe doen, dat ze stuk voor stuk belangrijk zijn voor het team.

Brian schetst drie manieren waarop je dit met je team kunt realiseren. De eerste is door authentiek leiderschap. Als je de leider bent van een team, is het aan jou de taak om je steeds af te vragen hoe je in jouw rol anderen kunt helpen groeien. Welke kwaliteiten van jezelf kun je daarvoor inzetten? En hoe kun je een plek creëren waarin mensen zich veilig voelen? De mindset die jij hierbij hebt, bepaalt voor een groot deel de sfeer binnen het team. Heb jij als leider een positieve mindset, dan heeft het team dat ook want positiviteit is besmettelijk.

De tweede is dat je je ware ego moet durven laten zien. Veel mensen gedragen zich op een bepaalde manier om onderdeel te kunnen zijn van een team. Dat is begrijpelijk, maar geen authentiek gedrag. Als de leider van het team laat zien dat mensen zich met alle kanten van hun ego gezien en gehoord kunnen voelen in het team dan maakt dit een groot verschil. Teamleden die zich zo voelen presteren stukken beter. De derde manier is door echt naar elkaar te luisteren in een team.

Het zijn deze randvoorwaarden die uiteindelijk de teamcultuur bepalen. Samen bepalen ze of er een angst- of een groeicultuur ontstaat in je team. Brian is ervan overtuigd dat alleen in een groeicultuur teamleden uiteindelijk het beste uit zichzelf kunnen halen. In een angstcultuur zullen mensen vooral bezig zijn met het vermijden van straf. Op korte termijn, kan dat werken, maar op langere termijn houdt niemand dat vol.

In een groeicultuur wordt het overwinnen van obstakels en het delen van fouten juist gezien als een uitdaging om verdere groei met het team te bereiken. Alleen in een groeicultuur vinden teamleden samen de moed om uit hun comfortzone te komen.

De ‘stretchzone’ is waar je wilt zijn
De zone waar je dan in terecht wilt komen is ‘de stretch zone’. Daarin doe je iets wat net buiten je huidige vaardigheden ligt, maar wat je wel kunt bereiken. Stel je je doelen te hoog, dan kom je terecht in de ‘panic zone’ waarin je doelen zo onhaalbaar zijn dat teamleden gaan zeggen: “we gaan het toch nooit halen”. Als je het lukt om met je team in de ‘stretchzone’ terecht te komen en je haalt je doelen, dan vormt dit kern van vervulling, geluk en verbondenheid in een team.

Brian sluit zijn verhaal af met een mooie boodschap: Begin bij jezelf. Vraag jezelf elke dag af welke impact je wil maken op je collega’s en teamgenoten. Als iedereen binnen een team dat doet, krijg je uiteindelijk een top-team.

Visie op de rol van low-code in de organisatie cruciaal
Als je low-code naar een hoger niveau wilt tillen in je organisatie, heb je niet alleen een excellent team nodig, maar ook een doordachte visie op de rol die low-code in jouw organisatie moet spelen.

Daar gaat Arjo van Oosten verder op in. Hij is VP Digital Transformation bij Mendix en de grondlegger van het Mendix digital transformation framework, een stapsgewijs raamwerk voor het succesvol implementeren van digitale transformatie strategieën.

Hij laat zien dat uit een onderzoek van consultancybureau McKinsey komt dat slechts 16% van de IT verantwoordelijken de digitale transformatie van hun organisatie beschouwen als een succes. Een van de oorzaken hiervoor is het ontbreken van een duidelijke visie op low-code. Volgens Arjo bepaalt de volwassenheid van je low-code visie mede het uiteindelijke succes van low-code in je organisatie.

Een low-code visie kan zich op drie niveaus afspelen. Het kan zich beperken tot alleen een project. Dat zijn vaak organisaties die alleen aan het kijken zijn of low-code interessant voor ze is. Wat volgt is een low-code visie op het programma, een fase waarin de organisatie de waarde van low-code begrijpt en onderschrijft, maar nog niet precies weet hoe low-code in de organisatie en het ecosysteem past. Uiteindelijk wil je toe naar een visie waarin low-code wordt gezien als de sleutel tot het bereiken van  strategische doelstellingen, het verslaan van de concurrentie, en het creëren van nieuwe bedrijfsmodellen in de organisatie.

Waarom is een low-code visie dan zo cruciaal? Arjo legt uit dat het hebben en uitdragen van een visie op low-code de juiste focus creëert. Teamleden weten zo beter welke projecten in aanmerking komen voor een low code project en welke niet. Daarnaast zorgt het ook voor verbinding. Als de doelen helder zijn, is er niets fijner dan samen met je team de gewenste doelen realiseren. En het werkt ook inspirerend voor anderen zodat zij voortdurend ‘aan’ zullen staan voor het spotten van mogelijke andere interessante low-code projecten binnen de organisatie.

Geen 4 maar 5 P’s
Om als CIO jouw visie op low-code ook daadwerkelijk succesvol uit te voeren heeft Mendix de grondbeginselen voor een succesvolle digitale transformatie met low-code op een rijtje gezet Dit zijn de 4 P’s, people, process, portfolio en platform. Onlangs is er een vijfde ‘P’ toegevoegd, de ‘P’ van Promotie. Heb je als CIO je eerste low-code project succesvol afgerond, zorg er dan voor dat iedereen binnen de organisatie ervan af weet. Documenteer de waarde van je eerste projecten ook. Dit maakt het in een latere fase makkelijker om de waarde voor de business uit te leggen. Zo gaat low-code meer leven in de organisatie en kun je makkelijker doorgroeien naar de structure fase.

De inzet van low-code bij Mourik
Twee IT’ers die kunnen meepraten over hoe je low-code kunt laten groeien in je organisatie zijn Stef Koomans, programmamanager low-code en Jaap van der Welle, CIO van Mourik. Dit is een grote B2B-dienstverlener die zich onder andere bezighoudt met infrastructuurprojecten zoals dijkversterking en het onderhoud van wegen en bruggen. Zij hebben de startfase van hun digitale transformatieproces met low-code nu afgerond. In een interview met Marc Gelissen en blikken ze terug op hun ervaringen in de eerste fase.

Stef geeft daarbij nogmaals het belang aan van het starten met een kleine, maar succesvolle low-code applicatie. Zo bouwden zij een kleine applicatie voor de duurzaamheidsweek bij Mourik. Daarnaast werd er een applicatie gebouwd waarin medewerkers in projecten emissies kunnen bijhouden. Jaap onderstreept het belang van een eerste project bij goede collega’s die echt in de business zitten, het liefst in de directie. Dit maakt het makkelijker om direct veel interne promotie voor de low-code projecten te krijgen waardoor het echt gaat leven in de organisatie en het succes ervan kan worden uitgebouwd.

Een ander belangrijk punt om de groei van het aantal low-code projecten te versnellen, is het uitvoeren van een nulmeting bij het bouwen van de eerste applicaties. Dit maakt het daarna makkelijker om de business value te laten zien. Nieuwe low-code projecten in de organisatie zijn daarna makkelijker van de grond te krijgen.

Jaap en Stef zien volop kansen om nu succesvol door te groeien naar de structure fase. Het managen van het app portfolio zodat er geen wildgroei aan apps ontstaat, het bouwen van de juiste applicatie infrastructuur en het vinden van extra ontwikkelaars daarbij hun voornaamste uitdagingen. Hun uiteindelijke doel? Geld verdienen voor Mourik met low-code apps die ze met het team bouwen.

Zonder lef geen groei van low-code in de organisatie
Marc Gelissen sluit het officiële programma af met een korte vragenronde. Daarbij benadrukken zowel Brian, Arjo, Jaap als Stef hoe belangrijk het is om uit je comfortzone te durven komen als je met low-code aan de slag gaat. Daar zit de groeikans. Hoe je dat doet? Denk daarbij aan je eindbestemming. Waar wil je staan over 10 jaar? Het verschil tussen waar je nu bent en waar je wilt zijn met low-code is je belangrijkste motivatie om low-code in jouw organisatie naar het hoger niveau te tillen.

Ons volgende event bijwonen?
Wil jij ook geïnspireerd worden over de mogelijkheden van low-code voor jouw organisatie? En wil jij kennis maken met een mix van thought leaders, experts en klanten met verhalen uit de praktijk? Laat dan hier je gegevens achter en wij sturen je een uitnodiging voor de volgende Meet & Mx.

Wij helpen je verder!

Vervang verouderde systemen, digitaliseer complexe bedrijfsprocessen en versnel innovatie.

Neem contact op